"Dačić izvesniji nego bilo koji funkcioner SNS-a": Najavljena rekonstrukcija Vlade, kao deo SNS rituala 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

„Najava rekonstrukcija i personalnih promena je deo rituala Srpske napredne stranke. To se dešava svaki put kada je potrebno zbiti redove i disciplinovati članstvo, ili koalicione partnere. I ovaj put je to slučaj. Očigledno je da vrh SNS-a nije zadovoljan koliko i sa kojim entuzijazmom ministri i ostali funkcioneri brane projekat Jadar i iskopavanje litijuma“, kaže za Danas Đorđe Pavićević, profesor FPN-a i poslanik ZLF-a u Skupštini Srbije.

Da podsetimo, premijer Miloš Vučević, krajem prošle nedelje najavio je rekonstrukciju vlade, ne precizirajući kada bi ona mogla da se dogodi. Ta najava dolazi u trenutku kada traju protesti protiv kopanja litujuma i u trenutku kada je dobar deo i pristalica SNS-a, ali i SPS-a protiv dolaska rudnika Rio Tinta.

Pavićević podseća za Danas da većina minstara u Vladi Srbije daje samo deklarativnu podršku projektu Jadar, a da to za Vučića nikada nije bilo dovoljno.

„Zbog toga treba očekivati ‘seču’ po liniji podrške za projekte vlasti, ne po partijskoj liniji. Sve više je vesti o tome da SNS ima problema da održi partijsku disciplinu, posebno po pitanju Rio Tinta i iskopavanja litijuma“, kaže Pavićević, dodajući da ne veruje da će socijalisti biti posebno ciljani, ali će svakako, ako do rekonstrukcije dođe, biti iskorišćena prilika da se dodatno oslabe.

To, kako kaže Pavićević, SNS već duže vreme radi.

Međutim, pojedini sagovornici Danasa, veruju da se Vučić, ni u kom slučaju ne bi potpuno odrekao podrške socijalista, pre svega ne Ivice Dačića. Jer bez socijalista SNS bi u Skupštini Srbije ostao na tankoj većini, koja bi lako mogla da sklizne. Osim toga, izbacivanje ministara SPS iz vlade, bilo bi njihovo direktno guranje u opoziciju i autonomiju, što ni u kom slučaju ne bi odgovaralo naprednjacima. Stoga je lakše progledati im kroz prste i to što su protiv Rio Tinta i kopanja litijuma, premeštanja posmartnih ostataka Josipa Broza i postavljanja spomenika Draži Mihailoviću.

"Dačić izvesniji nego bilo koji funkcioner SNS-a": Najavljena rekonstrukcija Vlade, kao deo SNS rituala 2
foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Osim toga, sagovornici Danasa više veruju u mogućnost novih izbora, nego u rekonstrukciju Vlade, iz koje bi ispali socijalisti, iako sam Ivica Dačić, lider SPS-a i ministar policije, smatra da je ideja rekonstrukcije vlade uvek korisna, jer ničije mesto nije zagarantovano i da bi članovi vlade trebalo stalno da se dokazuju.

„Normalno je da se sagledavaju prolazna vremena ministara, od strane onih koji su ih predložili i da li su zadovoljni njihovim radom ili ne“, poručio je ovih dana Dačić i dodao da od najave rekonstrukcije ne može da bude štete i ocenio da je bolje i da se vlada rekonstruiše nego da se ide na nove izbore.

Možda je Dačić u pravu da ministarska mesta nisu zagarantovana, ali njegovo mesto jeste, navode naši sagovornici.

„SPS je svakako siguran u vlasti, a posebno Ivica Dačić. Ostali verovatno jesu promenjivi, ali ne treba zaboraviti da je Ivica Dačić nakon Nebojše Stefanovića od strane predsednika (što mu i jeste nadležnost) imenovan na mesto Sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i po automatizmu je i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. To je jako važna funkcija, posebno zbog istorije Dačićevog prethodnika i ako je Vučić to mesto dao 2022. godine Dačiću pre nego bilo kome unutar svoje stranke, meni je više nego izvesno da je Dačić izvesniji u svakoj Vladi, nego bilo koji funkcioner SNS-a“, ističe za Danas politikolog Boban Stojanović.

On kaže da ne zna ni kome je važno da li će, ili neće biti rekonstrukcije. Možda, kako kaže, nekom krugu od oko pedesetak ljudi koji se menjaju na tim funkcijama, ili čekaju svoju šansu.

„Za same građane, a i kako vidimo državne poslove – potpuno je svejedno. Godinama imamo na primer, ministre koji se biraju samo za “nerviranje opozicione i Tviter javnosti”, tako da više nikoga nije previše ni briga oko toga“, ocenjuje Stojanović.

I njegov kolega sa FPN-a dr Bojan Vranić podseća da je SNS u poslednjih par godina najavljivao više rekonstrukcija različitih vlada, ali se na njih nije odvažio, osim u slučaju ostavke Branka Ružića i smene Radeta Baste. Pre se ostvarivala opcija prevremenih izbora.

„Sama najava rekonstrukcije dolazi najčešće u nekim politički gustim periodima kada se pojedine frakcije vladajuće kolacije malo ‘otmu kontroli’. U poslednjoj najavi premijera Vučevića deluje kao da se vlada suočava sa nejedinstvenom podrškom oko projekta Jadar, ali i klimavim nogarom na politici dve stolice, gde pojedini ministri očekuju bliže veze s Rusijom“, napominje Vranić, profesor Fakulteta političkih nauka.

Da je svaka najava rekonstrukcije vlade uvek služila za disciplinovanje minitsara i izvršnog aparata, smatra i profesor FPN Zoran Stojiljković.

„U tim kritičnim situacijama najava rekonstrukcije učini da Vlada deluje bez slobodnih strelaca, i sa visokim nivoom discipline i poslušnosti. Osim toga SNS i Aleksandar Vučić to stalno rade i unose dodatnu dimaniku u politički život. Naročito kada imaju želju da skrenu pažnju sa neke važne teme“, kaže Stojiljković.

Uprkos tome što se socijalisti oko nekih važnih tema drže pasivno, kako kaže, SNS ne bi išao tako daleko da ih izbaci iz izvršne vlasti.

„To bi onda značilo da bi se SPS ponašao autonomnije u parlamentu, a glasovi socijalista, ipak, znače, jer se njima omogućava komotna većina. Bez njih bi tesna većina naprednjaka lako mogla da sklizne ispod crte“, navodi Stojiljković.

"Dačić izvesniji nego bilo koji funkcioner SNS-a": Najavljena rekonstrukcija Vlade, kao deo SNS rituala 3
foto FoNet Marko Dragoslavić

Zoran Lutovac, poslanik i lider Demokratske stranke, uveren je da svaka vlada koju sastavlja, ili rekonstruiše Aleksandar Vučiċ ima za cilj da učvrsti njegove pozicije i kleptokratski režim.

„Kakav će biti odnos prema SPS-u zavisiće od Vučićeve procene šta je korisnije za njega i režim: disciplinovanje, ili povlađivanje socijalistima. To što su socijalisti većinom protiv kopanja litijuma, može da se sagledava na jedan ili drugi način, ali mislim da je za SNS mnogo veći problem to što su i njihovi birači protiv eksploatacije litijuma“, navodi Lutovac.

Prema njegovim rečima nikakva rekonstrukcija vlade to ne može da promeni.

„Osim da se ministarska mesta ponude Zlatku Kokanoviću i Nebojši Petkoviću koji bi inicirali zabranu eksploatacije litijuma“, zaključuje Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari