Dačić: Kompromis o statusu Kosova realno stanje na terenu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Srbija insistira na kompromisu u dijalogu s Kosovom, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u intervju koji danas objavljuje Dojče vele, navodi da je kompromis za njega „realno stanje na terenu“.

Mi imamo situaciju koja je i dalje otvorena, a to znači da je nerešeno pitanje statusa Kosova, bez obzira što Kosovo misli da je to pitanje rešeno, a ono nije rešeno sve dok ne budu primljeni u Ujedinjene nacije, konstatovao je Dačić.

S druge strane, situacija na terenu – to je ono što Amerikanci često vole da kažu – je takva da, bez obzira na to što će 99 odsto građana Srbije da kaže da je Kosovo deo Srbije, Srbija nema puni suverenitet u Prištini, ali isto tako ni Priština nema puni suverenitet na severu Kosova, naveo je Dačić u intervju koji je dao tokom posete Berlinu, a DW danas objavljuje.

To je situacija na terenu, naglasio je on.

Da li ta situacija na terenu može da se izmeni osim ratom? Da li može da se izmeni na primer kompromisom? Može. Bolje kompromisom. Dakle, za mene je kompromis realno stanje na terenu, ponovio je on.

Dačić poručuje da Beograd nikakvo jednostrano rešenje neće priznati.

Samo da se razgovara i da se dijalog nastavi. Ja još jednom ponavljam: za mene je prihvatljivo sve što bi moglo da se podvede pod neki kompromis koji obuhvata deo i jednih i drugih interesa. Ali, me vi sada pitate o nečemu u čemu ja ne učestvujem, rekao je Dačić.

Dačić ukazuje i da je tužba Kosova protiv Srbije pravno nemoguća, jer se Kosovo ne može pojaviti kao nosilac tužbe zato što nije međunarodno priznata država.

Niti je u to vreme bilo međunarodno priznata država. Ali, mislim da uopšte pokretanje takvih ideja, ne znam čemu sve to može da vodi, jer svako svakoga ovde može da tuži za svašta, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari