Dačić branio postupanje policije pred opozicijom: Marinka Tepić mu rekla da blokada ulice nije svrgavanje vlasti 1foto: L.L./ATAImages

Braneći izveštaj pred poslanicima vlasti i opozicije, članovima Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, Ivica Dačić, ministar policije i potpredsednik Vlade, rekao je da je od 28. juna do 1. septembra u 64 grada i opštine bilo 99 protestnih skupova protiv „projekta Rio Tinto“, a da je policija fizički intervenisala samo dva puta pri čemu nijedan demonstrant nije povređen.

– Jedino korišćenje fizičke sile je bilo u Loznici i u Beogradu prilikom blokiranja puta, ali da nije zabeležen i jedan slučaj gde je neko od aktivista bio fizički povređen – rekao je Dačić stalno iznova insistirajući na profesionalnom postupanju policije

O ekološkom protestu protiv Rio Tinto održanom 10. avgusta u Beogradu rekao je da je trasa i trajanje okupljanja bio problem, budući da su organizatori promenili plan i ako su upućeni da je to krivično delo.

Na sednici Odbra za odbranu i unutrašnje poslove na kojoj se, na zahtev opozicije, govorilo o izveštaju MUP-a o merama ka aktivistima i organizatorima protesta protiv litijuma i Rio Tinta, Ivica Dačić je poslanicima rekao da pripadnici policije nisu povredili ni jednog aktivistu i da su sve radili u skladu sa zakonom.

Sednica Odbora bila je otvorena za javnost, i sazvana je na zahtev opozicionih poslanika, trajala je više sati.

Dačić branio postupanje policije pred opozicijom: Marinka Tepić mu rekla da blokada ulice nije svrgavanje vlasti 2
Printskrin parlament.rs

– Došlo je do blokade Gazele i stanica Prokopa i Novi Beograd i tom prilikom je saobraćaj bio blokiran u oba smera. Policija je morala da reaguje – poručio je Dačić ponovo insistirajući na činjenici da nije bilo upotrebe pekomerne sile a da su privođenja obavljena prilikom probijanja blokade zakonski opravdana budući da je bilo u pitanju kršenje javnog reda i mira.

Dačić je poručio da je sloboda mirnog okupljanja osnova demokratskog društva, a da MUP ima ingerencije da štiti građane i javni red i mir čime se pokazuje viskon nivo demokratske uređenosti zemlje, insistirajući na posvećenosti pripadnika policije da prate zakon.

Bograd Radovanović, poslanik ZLF, poručio je ministru da je izveštaj o radu MUP razmatran na Odboru još jedan primer selektivnog delovanja pripadnika MUP-a, rekavši da je i ovo primer gde se policija koristi za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima.

Ćuti izrečena opomena

Predsednik odbora Milovan Drecun izrekao je opomenu poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti jer je upadao u reč ministru Dačiću pre nego što je završio svoje izlaganje.

Drecun je opomenuo sve prisutne da se vode tačkama dnevnog reda i kodeksom ponašanja kako one bi bilo potrebe za ovakvim intervencijama.

Radovanović je rekao da je slučaj privođeja trojice aktiviste na prkopu primer nezakonskog postupanja policije. Obrazložio je da ni jedan deo procesa od samog čina privođenja izlazi iz regularnog zakonskog okvira.

Objasnio je da je u javnom diskursu stvorena konfuzija o konkretnom razlogu privođenja aktivista rekavši da je pravi razlog privođenja bio ometanja jevnog reda i mira jer su ometali novinarku Informera u izveštavanju.

Radovanović je istakao je da zakon o prekršajima ne prepoznaje skraćeni prekršajni postupak, po kom su procesuirani aktivisti, već da je to vid institucijalne repesije prema aktivistima i učesnicima protesta.

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobodne i pravde, poručila je ministru Dačiću da je izveštaj policije prepun nelogičnosti i izaziva sumnju o tome kako će MUP postupati prema aktivistima u budućnostu.

Dačić branio postupanje policije pred opozicijom: Marinka Tepić mu rekla da blokada ulice nije svrgavanje vlasti 3
Foto: Printscreen Parlament Srbija

Istakla je da je u ovoj situaciji krucijalna koncepcija razmere ozbiljnosti događaja i da blokiranje kolovoza na nekoliko sati nije nasilo svrgaganje vlasti. Dodala je da izjava ministra da u Loznici niko od aktivista nije poređen od strane policije netačna.

Tepić je insistirala da je policija prema aktivistima postupila neadekvatno, a da manjak reakcije na takvo postupanje državnih službenika samo produbljuje problem.

Ministar Dačić je odgovorio da je cilj policije da svako okupljanje i demonstracije proteknu u najvećem redu i miru i da radi u cilju zaštite građana.

Biljana Pantić Pilja, poslanica SNS, rekla je da privedene aktiviste smatra huliganima, a da je policija bila dužna da iskoristi sve raspoložive reurse da kontrolišu javna okupljanja rekavši da je po njenom mišljenju nedopustivo da „manjina maltretira većinu“.

– Dozvoljavate da manjina maltretira većinu i to vam zameram – rekla je.

„Dačić da bude ministar kao što je nekada bio“

Slavica Radovanović, poslanica Narodnog pokreta Srbije, pitala je funkcionere MUP-a, koji su takođe prisustvovali sednici, da li je protokol sprovođenja lica u pritvor, komentarišući hapšenje aktivista, bio izvršen po protokolu kao i da li MUP može da opravda prekomernu upotrebu sile i izbođenje specijalnih policijskih jedinica za razbijanje mirnih građanskih protesta.

Rekla je da je iz redova MUP-a obaveštena da je situacija u policije sve gora, a policijski službenici nezadovoljni rukovođstvom, te apelovala na ministra da je ovu situaciju neophodno rešiti.

Još jednom se osvrnuvši na hapšenje aktivista na železničkoj stanici Prokop, Radovanović je istakla da je svaki deo postupka pokazao neozbiljnost institucija od toga da su ih teretili za remećenje javnog reda i mira zbog verbalnog sukoba sa novinarkom , na osovu čega su procenjeni kao pretnja državi i određen im je pritvor na 30 dana, da bi samo nekoliko dana kasnije bili pušteni.

– To je neozbiljnost, neozbiljna država. Nemojte više da politizujete policiju. Molim ministra Dačića da ponovo bude ministar kao što je nekad bio – zaključila je.

Zoran Dragišić, poslanik SNS, rekao je da svi koji su procesuirani nakon protesta, procesuirani sa razlogom , a da je činjenica da je u prethodnih par meseci održano blizu 100 protesta tesstament tome da je Srbija slobodna demokratska zemlja.

-Policiji možemo samo da čestitamo. Samo nek nastave da rade kao i sad – zaključio je.

Poslanik Stefan Janić rekao je ministru da izveštaj koji je MUP priložio Odboru nepotpun jer ne podrazmeva sva privođenja aktivista koja su se dogodila tokom avgusta, čiji je legitimitet tako stavio u pitanje.

Dačić branio postupanje policije pred opozicijom: Marinka Tepić mu rekla da blokada ulice nije svrgavanje vlasti 4
Foto: Printskrin Paralament Srbija

Ministra Dačića uputio je i na temu liste „ekoloških terorista“ stranice Kopaćemo, upitavši da li je policija reagovala na javno objavljivanje jedne takve liste na kojoj se imenom i prezimom navode ekološki aktivisti i na taj način targetiraju, posebno ističući činjenicu da takvu etiketu poput etikete „teroriste“ može izreći samo država kada je u pitanju bezednosna pretnja.

Poslanik SNS Darko Jovanović, ocenio je da je cilj rasprave na temu izveštaja MUP-a diskreditacija ministarstva i samog Odbora, a da je prisustvo lidera opozicije na ovom sastanku došli da naprave „šou“.

Snežana Paunović, poslanica SPS, iskoristila je priliku da ukaže na činenicu da predlagači održavanja sednice Odbora na njoj nisu ostali, te se složila sa Jovanovićem da je u pitanju „šou“ za mendije.

Dodala je da je upitno to što je sednica otvorena za javnost, ne iz razloga što ne želi da rad odbora bude transparentan, več jer je mišljenja da su neke teme osetljive i da nema potrebe da se od njih pravi predstava za javnost.

– Nemam ja problem da mi politički raspravljamo o činjenicama, ali je važno da ostavite prostor za to da sagledate šta je inicijativa – poručila je Paunović rekavši da rasprava o političkim neslaganjima treba da ostane tema za skupštinek rasprave i da je svakako potrebno da se svačije inicijative poštuju, ali da je u ovom slučaju opozicija to zloupotrebila.

Predsednik Odbora Milovan Drecun (SNS) ocenio je da po pitanju incidenta na Gazeli tokom blokade podjednako moraju odgovarati i onaj koji je kolima pokušao da razbije blokadu, prilikom čega je jednom od pripadnika protesta povređen, ali i pripadnici protesta jer su nekome ograničili slobodu kretanje, što je takođe, prem rečima predsedavajuče

– Zakoni i slobode građana ne smeju slektivno da se primenjuju, jer samo u apsolutnoj privredi možemo da podižemo nivo demokratije – zaključio je i ponovo iskoristio priliku da pohvali izveštaj MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari