Dačić poslanicima podnosi izveštaj, Aleksić i Ponoš poručili da ne žele da slušaju o statistici 1Printskrin parlament.rs

Na sednici Odbra za odbranu i unutrašnje poslove na kome se govori o redu MUP-a i bezbednosti u Srbiji u periodu od januara 2023. godine do juna 2024. godine, otpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je na osnovi izveštaja da je sačuvano stanje bezbednosti na teritoriji Srbije, a lideri opozicije apeluju na ministra da ne troši vreme sednice Odbora za izlistavanje statistike.

Dačić je najavio da će ministarstvo unutrašnjih poslova Odboru, čiji je predsednik Milovan Drecun (SNS) ubuduće kvartalno podnositi informacije o radu, a izveštaje o bezbednosti na polugodišnjem i godišnjem nivou.

Dodao je da će u narednih nekoliko meseci unutar ministarstva biti ustaljena praksa za podnošenje tromesečnih izveštaje nadležnom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove kako bi njegovi članovi o njima blagovremeno raspravljali.

Dačić poslanicima podnosi izveštaj, Aleksić i Ponoš poručili da ne žele da slušaju o statistici 2
Printskrin parlament.rs

Ministar je istakao da se izveštaji baziraju na statistici ali ono što je osnovni zaključak je da je sačuvano stanje bezbednosti u Srbiji, da je MUP kao samo deo bezbednosnog sistema adekatvatno reagovalo na svi poljima od kriminala, terorizma, javnog reda i mira, kao i u slučajevma vanrednih situacija.

Dačić je članovima odbora podneo detaljan statistički izveštaj o radu Ministarstva u svim poljima nadležnosti, kao i o ponašanju službenika tokom i van vršenja službene dužnosti, pohvalivši rad granične policije u sprečavanju šverca i nezakonitog prelaska državnih granica.

Dodao je da je Srbija „presekla liniju“ ilegalnih migracija za šta je dobila pohvalu međunarodne zajednice, kao i da sa svim relevantnim međunarodnim faktorima po ovom pitanju, Srbija ima konstruktivnu saradnju.

Dačić je rekao da su vanredne situacije važna komponenta ministarstva koja potpada pod njihovu ingerenciju, a da j sistem gde taj sektor funkcioniše po principu kao kod nas pokazan kao najefikasniji zbog neophodnog brzog reagovanja.

Istakao je da je potrebno uspostavljanje jedunstvene telefonske linije za slučaj vanrednih situacija, kako bi se poboljšala efikasnosti službi i ovo predstavio kaosledeći korak ministarstva.

Miroslav Aleksić: Politički podobna policija

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, rekao da neće tokom sednica Odbora da priča o statistikama, već da mnogo veći problem politizacija unutar policije i činjenica da tri godine ne postoji direktor policije.

Aleksić se osvrnuo i krizu izbornog procesa u kojoj se Srbija našla nakon decembarskih izbora, i da je od suštinske važnosti da se govori i o ulozi MUP-a u izbornim malverzacijama kada je u pitanju izdavanje potvrda o promeni prebivališta.

Apelovao je na ministra Dačića da na ovimm sednicama ne mogu da se zaobiću ni teme Banjske i trenutne situacije na Kosovu.

Aleksić je postupanje pripadnika MUP-a ocenio kao selektivno, rekavši da u određenim situacijama reaguju politički podobno, a ne u cilju očuvanja javnog reda i mira.

Dačić poslanicima podnosi izveštaj, Aleksić i Ponoš poručili da ne žele da slušaju o statistici 3
foto FoNet Aleksandar Barda

Zdravko Ponoš: Gde su dosad bili ovi izveštaji?

Lider stranke SRCE Zdravko Ponoš pitao je ministra Dačića gde su dosad bili ovi izveštaji i „ko nije radio svoj posao“ pa oni nisu podnošeni na vreme. Ovrnuo se na opširnsot izveštaja i rekao da ukoliko je već samo predstavljanje izveštaja kasilo godinu dana, mogla je i sednica da bude pomerena kako i se članovi Odbora s njim blje upoznali

Izjavio je da pozdravlja odluku ministra Dačića da predstavi ovaj izveštaj nakon što njegov redhodnik Gašić to nije činio, i da je na taj način pokazao da, uprkos rečima premijera Vučevića, bar u određenoj meri ovo nije Vlada kontinuiteta,

Ponoš je pohvalio izveštaje MUPa i rekao da je daleko temeljniji i profesionalniji od izveštaja ministarstva odbrane i da je nepoštovanje prema pripadnicima ministarstva koji su ga sastavljali što ove izveštaje niko ne objavljuje.

Kao i Aleksić, osvrnuo se na činjenicu da je mesto direktora policije prayno već tri godine .

– Jel moguće da tri godine ne možete da nađete jednog čoveka koji je zaslužio to povereneje, krajnje je vreme da to rešite – poručio je.

Ponoš je takođe pitao je po čijem nalogu na graničnim prelazima policja „maltretira“ građane Srbije, ali i one koje to nisu i to po spisku Aleksandra Vulina.

Ponoš je zaključio da izveštaji svedoče da u policiji postoje profesionalci, i upitao ministra kada ćete prestati te ljude da ponižavaju lošim političkim odikama.

Dušan Bajatović direktor Srbijagasa insistirao je nakon izlaganja opozicije da politizacije unutar policije ne postoji, a da što se vršenja dužnosti tiče upotrebe prekomerne sile od strane pripadnika MUP-a nije bilo, već da su im mnogo češće upućene kritike „da su preblagi“.

– Ni ja ni moji saradnici nikada nismo svedočili prekomenij upotrebi sile od strane policije. moramo realno da sagledamo šta je i kako funkcioniše mup, ali slažem se da nam treba direktor- zaključio je

Odbor je većinom glasova prihvatio celokupan izveštaj o informacijama o radu MUP-a za priod od januara 2023. do juna 2024. godine, kao i izveštaj o stanju bezbednosti u Srbiji i da će ovi izveštaju biti prosleđeni Narodnoj skupšptini.

Podsećamo da je Dačić ministarsku funkciju preuzeo 2. maja, te da predstavljeni izveštaj obuhvata samo dva meseca njegovog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari