Poslednja zatezanja u vladajućoj koaliciju u Srbiji, nakon preganjanja zbog izmena Zakona o informisanju, ponajviše između levog i desnog krila u vlasti, koje predvode Ivica Dačić i Mlađan Dinkić, nisu izgleda omela ranije najavljena nastojanja predsednika G17 plus da formira novu stranku.

Naprotiv, lideri regionalnih stranaka i pokreta nedavno su o mogućim oblicima saradnje i zajedničkog delovanja razgovarali sa Dinkićem, a cilj je ostao nepromenjen – okupiti sve relevantne regionalne i lokalne političke organizacije u Srbiji.

Istovremeno, Dinkić je dobio konkurenciju u ovoj nameri, jer se osim njega, u ovakvo prikupljanje glasova uključio upravo Ivica Dačić, a i druge stranke opipavaju puls takvih opcija, nadajući se da će u takmičenju dvojice možda treći biti pravo ili delimično rešenje, nevezano s tim da li su realni zahtevi opozicije za vanredne izbore i da li će se pukotina u vladajućoj koaliciji proširiti.

Inače, o saradnji i zajedničkom delovanju nedavno su sa Dinkićem razgovarali direktor Hemofarma i lider vršačkog lokalnog pokreta Miodrag Babić, gradonačelnik Zaječara i prvi čovek organizacije Živim za Krajinu Boško Ničić, lideri lokalnih organizacija u Pirotu i Zaječaru i funkcioneri Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović i Saša Milenić.

– Bio je to preliminarni razgovor, sa razmenom ideja, objašnjavaju za Danas u stranci Zajedno za Šumadiju.

Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot i čelnik vladajuće Koalicije za Pirot u ovom gradu potvrdio je za Danas da je sa predsednikom G17 plus ozbiljno razgovarao o stvaranju unije stranaka koju bi pored G17 plus činile i pojedine lokalne i regionalne stranke, ali da će konačnu reč o tome dati organi Koalicije za Pirot. Kada je reč o gradonačelnicima, mediji su pre nekoliko dana objavili da su zeleno svetlo za saradnju sa Dinkićem i za stvaranje nove unije stranaka već dali čelnici Kragujevca, Zaječara i Pirota Veroljub Stevanović, Boško Ničić i Vladan Vasić. Međutim, Vasić ističe da je bilo kontakata i sa drugim strankama.

– Bilo je kontakata i sa Ivicom Dačićem, koji nam nudi sličnu opciju. Očekujemo slične stranačke pozive i ponude, kaže Vasić, dodajući da „lično podržava priču o decentralizaciju“ i „da to treba ubuduće da bude i priča svih stranaka u Srbiji“.

– O tome da li će se dati zeleno svetlo za formiranje nove stranke, odnosno unije, odlučiće organi Koalicije za Pirot i drugih lokalnih i regionalnih stranaka s kojima se takođe razgovaralo. Ideja o udruživanju stranaka koje deluju na nacionalnom nivou sa strankama na lokalnom i regionalnom nivou je generalno dobra. Sa druge strane, te partije bi trebalo da zadrže autonomiju na lokalnom nivou, a da se na republičkom udružimo i da zajednički nastupimo na republičkim izborima. Ostaje da se još razgovara o svim detaljima te saradnje. Ne bismo mogli da prihvatimo ideju tek tako. Razgovaraćemo o njoj kad nam se ponudi nacrt sporazuma o zajedničkom delovanju, onda ćemo se o njemu izjasniti, kaže za Danas Vladan Vasić.

On dodaje da se o tom modelu saradnje još nije detaljno razgovaralo unutar organa Koalicije za Pirot.

– Biće tu onih koji sa za uniju, ali biće i onih protiv, kao što se dogodilo kad smo krenuli u predizbornu koaliciju na lokalnom nivou sa G17 plus na prošlim izborima. Ipak, oko ove ideje i saveza sa Dinkićevom strankom ne bi trebalo da bude nikakvih lomova i nesporazuma unutar naše koalicije. To je već grupa političara i simpatizera koji su prošli kroz teška vremena i stekli iskustva kako dalje ići, napominje Vasić dodajući da je evidentno da su komentari pojedinih lokalnih političara različiti.

– Neko misli da ako počnemo da se bavimo problematikom na nacionalnom nivou, da ćemo možda izgubiti deo identiteta i glasača ovde, drugi pak misle da smo prevazišli lokalne okvire i da treba da pokušamo da mnogo više utičemo na državnu politiku. Dovoljno je pogledati Zajedno za Šumadiju koja ima dva poslanika u parlamentu i mnoge odluke u Skupštini Srbije zavise od njih. Pirotu koji nema nijednog poslanika to nedostaje. Dakle, zadržati autonomiju, a u isto vreme imati mogućnost da odlučuješ na republičkom nivou preko poslanika ili nekih ministarstava, jeste velika stvar za Pirot i nama je to potrebno.

Kada je reč o njegovom ličnom mišljenju gradonačelnik Pirota smatra da ako se stvarno želi da se odlučuje nešto više i da se donose odluke koje mogu da utiču i na ostali deo Srbije, onda se mora izaći iz lokalnih okvira, a šta god da se desi, najlakše je odlučiti da ponovo na nekim novim izborima se bore sami za lokalni parlament.

Istovremeno u Kragujevcu, očekujući aktivnosti za novu uniju, stranka Zajedno za Šumadiju krajem minule sedmice, ušla je u postupak preregistracije partije.

– Verujem da smo prva regionalna partija u Srbiji koja je ušla u postupak preregistracije, kaže za naš list portparol stranke Zajedno za Šumadiju Zoran Palčić. On i direktor stranke Zlatko Milić smatraju da je Zakon o preregistraciji dobar, da će doprineti ozbiljnijoj političkoj i partijskoj sceni u Srbiji, te da 10.000 potpisa koliko treba da sakupi jedna parija, nije mnogo za ozbiljnu političku organizaciju.

– Ne žurimo sa poslom vezanim za preregistraciju, ali ćeno ga završiti za nekih desetak dana. Sakupićemo tih 10.000 potpisa, što je dovoljna legitimacija za jednu regionalnu partiju i dokaz da je postala faktor na domaćoj političkoj sceni, smatra Palčić, naglašavajući da intenzivno razgovaraju o budućoj saradnji sa ostalim regionalnim, regionalističkim i lokalnim strankama i pokretima, ali da to nikako ne znači da su spremni da se odreknu svog identiteta i utope u neku drugu partiju.

Istovremeno, ovde zasad nema naznaka da se u borbu za glasove Koalicije neko uključuje osim G17 plus, znajući da je u ekonomsko-razvojnoj priči Dinkićevo ministarstvo, a samim tim i partija i pored usporavanja projekta Fijat, još neprikosnovena. Izvori Danasa napominju da neće biti čudno da tu bude pokušaja, ali je teško očekivati da uspeju, naročito posle sukoba čelnika šimadijske koalicije sa lokalnim DS-om, gde je bilo očigledno da je Stevanovićeva reč ipak bila poslednja, a da će G17 plus ostati i kao „most“ za odnose sa drugim strankama u vlasti.

Čelnici Zajedno za Šumadiju ističu da će ostati autonomna i autentična šumadijska politička organizacija, koja je, s druge strane, spremna na saradnju i formiranje unije regionalnih, regionalističkih i lokalnih partija i stranaka, sa kojom bi nastupala na izborima i na druge načine učestvovala u političkom životu Srbije.

Kovačević: G17 Plus se nije dokazao

U Kragujevcu su do sada, zvanično delovale dve autentične regionalne (šumadijske) političke organizacije – Koalicija Šumadija i Zajedno za Šumadiju, nastala proletos transformacijom lokalnog pokreta Zajedno za Kragujevac. Ali, ako je suditi prema poslednjim izjavama Branislava Kovačevića, lidera Koalicije Šumadija, ta politička organizacija koja je, uoči i nakon 5. oktobra bila deo Demokratske opozicije Srbije (DOS) koja je srušila režim Slobodana Miloševića, uskoro će prestati da postoji.

– Nemamo uslova, pre svega finansijskih, za preregistraciju stranke. S druge strane, u Srbiji se centralizacija sprovodi i na političkom planu, s ciljem da se, kao u Americi, napravi dvopartijski sistem, sa Demokratskom i naprednjačkom strankom, što, smatram, nikako neće doprineti poboljšanju kvaliteta političkog života i stabilizaciji prilika u Srbiji, kaže Kovačević za Danas, napominjući da sa Mlađanom Dinkićem nikada ne bi ulazio u političke saveze, jer to što on pravi nikako neće biti stranka koja će se istinski boriti za stvarnu regionalizaciju i decentralizaciju Srbije. Kovačević misli da se u toj partiji „ničim nisu legitimisali kao regionalisti, a posebno ne ovim zakonom o statističkim regionima“.

Pregrupisavanja stranaka

– Na političkoj sceni Srbije na delu je veliko pregrupisavanje političkih stranaka. Na levom centru gde se nalaze DS, SPS i SDP Rasima Ljajića veoma je „gusto“. Tu se pravi neka slična koncentracija stranaka na socijaldemokratskoj osnovi. Na desnom centru gde treba da se pozicionira nova regionalistička stranka trenutno je poprilična praznina. Osim Tome Nikolića, čini mi se da će tu biti velika bitka ko će uzeti deo tog kolača, kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari