Dačič: Ne udvaram se Vučiću, nismo samo politički partneri već ga smatram i prijateljem 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije pričao o imenima za novu vladu i da se njihov odnos ne zasniva na brojkama već na istim strateškim ciljevima.

„Ovo nije emicionalno pitanje već političko – imamo li strateških interesa da dalje zajedno radimo, da li je to u interesu Srbije i ja mislim da sve što smo uradili jeste u interesu Srbije. A naravno može se doneti i drugačija odluka“, rekao je Dačić za TV Hepi.

Komentarišući što je više puta pomenuo Vučića u emisiji, on je rekao da to ne čini da bi mu se „udvarao“, dodajući da ga smatra „prijateljem a ne samo političkim partnerom“.

On je naveo i da odnos SPS i Vučina nikad nije zasnovan na brojkama (mestima u vladi) jer je to samo „tehničko“ pitanje, već su važni ciljevi“. „Kad je neko na mestu Vučića, on mora da razmišlja o putu kojim ide Srbija, šta je čeka politički, ekonomski, kakvu ujdrumu opozicija sprema za predsedničke izbore“, rekao je Dačić.

On je rekao i da u svakoj partiji, pa je tako i u SPS, Srpskoj naprednoj stranci, Jedinstvenoj Srbiji, međutim, „imate ljude koji ne mogu da gledaju dalje od mesec dana unapred“.

Dačić: Tramp je bolja opcija ali se ne mešamo u američka unutrašnja pitanja

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da za Srbiju ne bila bolja „opcija“ koju predstavlja Džozef Bajden nego „ova sad“, ali je naglasio da se Srbija ne meša u američke predsedničke izbore.

„To je stvar građana srpskog porekla koji tamo žive, oni su svesni ko je i šta govorio i za šta se opredeljivao u prošlosti i to ih je i opredeljivalo da na prošlim izborima većina glasova ode ka (Donaldu) Trampu“, rekao je Dačić za TV Hepi.

On je naveo da u Americi postoje federalne države koje se povremeno različito opredeljuju na izborima, što „praktično znači – da bi Tramp dobio tamošnje srpske glasove, Srbi u njemu moraju da imaju pozitivnije mišljenje nego o Bajdenu“.

„To istina nije teško s obzirom na Bajdenove izjave o Srbiji i Srbima i bliskost demokrata sa albanskim lobistima“, rekao je Dačić.

Međutim, kako je Dačić naveo, Bajden je „iskusan, realan političar i bez obzira na sve što je pričao ranije i glasove koje očekuje od albanske dijaspore, moraće da na neki način uskladi te svoje stavove sa realnim interesima Amerike u ovom trenutku“.

„A taj interes mora da računa sa poboljšanom međunarodnom pozicijom Srbije, sa tim da neće moći bilo šta da se rešava bez Srbije“, rekao je, misleći na kosovsko pitanje.

On je rekao da je Srbija za dogovor sa Prišitinom koji uključuje interese Srba i Abanaca, a ne prihvata ultimatume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari