„Neće biti izbora ni ako se postigne dogovor u dijalogu sa Prištinom, ni ako se ne postigne. Naročito ne vidim zašto bi se išlo na parlamentarne, a ne i na predsedničke izbore. Na izbore se ide onda kada postoje problemi u parlamentarnoj većini i onda kada postoji opšta društvena kriza iz koje je izlaz samo u izborima. Slažem se da ponekad neke izjave koje se daju ne vode dovoljno računa o državnom i nacionalnim interesima koji su uvek važniji od stranačkih i ne vidim zasto bi se išlo na izbore”, poručio je sinoć u Skupštini Srbije premijer Ivica Dačić, odgovarajući na poslaničko pitanje Čedomira Jovanovića, šefa poslaničke grupe Liberalno demokratske partije da li će uskori izbori.


Posle tri meseca pauze, poslanici su sinoć imali prilike da postavljaju pitanja predstavnicima Vlade Srbije. Sednicom koja je počela sa zakašnjenjem od dvadesetak minuta dominirale su teme o Kosovu i Metohiji i dijalogu sa Prištinom. Na poslanička pitanja uglavnom je odgovarao premijer Srbije Ivica Dačić, iako su uz njega bili potpredsednici vlade Suzana Grubješić, Rasim Ljajić i Jovan Krkobabić, ali ne i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, i ministri Zorana Mihajlović, Milan Bačević, Ivan Mrkić i Alisa Marić.Vlada je ranije u Skupštinu uputila obaveštenje da na sednicu neće doći ministri Žarko Obradović i Mlađan Dinkić.

Odgovarajući na pitanje lidera LDP da li Srbija danas ima vladu, premijer je odgovorio da je dovoljan dokaz da vlada postoji to što je ona u parlamentu u punom kapacitetu pred poslanicima.

Najavljujući današnji sastanak državnog vrha o dijalogu Beograd-Priština, premijer Dačić je napomenuo da je Vlada Srbije jedinstvena u politici koju vodi i da to znači da želi da reši problem Kosova, ne tako što će ga predati.” Želimo da ga rešimo zato što smatramo da ne treba time da se bave buduće generacije”, naveo je Dačić i dodao da je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i do sada učestvovao u pregovorima, a nijedna odluka nije doneta bez konsultacija sa njim.

„Između mene kao premijera i njega kao zamenika i predsednika najveće stranke o ovom pitanju vlada jedistvo i tako će biti i 2. aprila. Odluke ćemo doneti ili zajedno ili nikako, jer ovo nije nikakva lična ili pojedinačna stvar, ne zavisi samo naša lična budućnost, već države, naroda i možda i budućih pokolenja, istakao je Dačić i dodao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložio njega da vodi dijalog sa Prištinom i da zato odgovornost snose svi.

Dačić je ponovio da nije optimista po pitanju dogovora sa Prištinom, zato što među onima koji odlučuju ne vidi strateškog saveznika sa kojim se može napraviti dogovor koji je u interesu srpskog naroda.

Na pitanje poslanika SPO Mirka Čikiriza o nadležnostima Zajednice srpskih opština Dačić je rekao da prištinska strana ne prihvata bilo kakva izvršna ovlašćenja te zajednice i da ne treba da se raspravlja o tome, jer zajednica trenutno ne postoji. On je poručio da je pitanje da li će uopšte biti formirana ZSO, iako je najvažnije čime će da se ona baviti.

Na pitanje Čikiriza zašto Srbija ne prihvati Ahtisarijev plan , premijer je rekao da treba znati da se čak ovaj plan ni na Kosovu ne primenjuje i da se za njega mora boriti. Premijer je takođe ukazao da se ništa nije dogodilo što bi promenilo stav Beograda niti je išta prihvaćeno što je drugačije u odnosu na prethodni i da je Vlada isključivo radila na primeni već postignutih sporazuma, a da je jedini nov dogovor uspostavljanje oficira za vezu.

„Nema novog zvaničnog predloga Srbije koji bi odstupao od prethodnog“, ponovio je Dačić.

„Niko nema pravo da kaže da u Briselu Srbija nešto odbija. Ne, Srbija u Briselu traži da se našem narodu da pravo da živi, da svoj život zaštiti i da ga uredi, više od toga ne treba da tražimo a manje ne treba da damo“, naveo je Dačić, a odgovarajući na pitanje poslanika da li je spreman da žrtvuje svoju političku poziciju zarad dogovora u Briselu on je rekao da je spreman i da ga izbori ne interesuju.

Šef poslaničkog kluba DSS Slobodan Samardžić pitao je premijera ko mu je dao mandat da razgovara o položaju Srba na nezavisnom Kosovu, a premijer je odgovorio da je mandat za predgovore dobio od srpske skupštine.

Premijera je iznenadilo što poslanici DS insistiraju na izborima.

„Ne znam što se vi radujete izborima! Dobro, svako ima pravo da se raduje i da se plaši. Pošto se nikada nisam ni radovao, ni plašio, tako sam i prolazio, a oni koji su drugačije procenjivali, tako su i prošli na izborima”, naveo je Dačić.

Spomenici i provokacije

Riza Haljimi, poslanik Koalicije preševskih Albanaca juče je pitao premijera kada će biti zaustavljena nelegalna gradnja Memorijalnog cenra žandarmerije iznad sela Lučana, koje je naseljeno čisto albanskim stanovništvom. On je to nazvao čistom provolakcijom, a premijer mu je uzvratio da spomenik poginulim pripadnicima Žandarmerije sigurno ne uzmenimrava više javnost nego što to čini više od 20 spomenika poginulim pripadnicima OVK i drugim, na koje država nije reagovala 20 godina.

Balkansko slepo crevo

„Srbija mora da uđe u rešavanje problema upravo zbog sebe, jer zemlja koja ne zna gde joj počinje, a gde prestaje suverentet ne može da računa na budućnost i prosperitet. Mi smo na Balkanu, u upaljenom slepom crevu, koje će biti ili izlečeno ili odsečeno. To je surova relanost i nebitno je da li nam se ona sviđa“, rekao je Dačić i dodao da nema namere da priča bajke o Kosovu, već o realnoj situaciji, ali da to ne znači da manje voli Kosovo od onih koji pričaju bajke. Premijer je naglasio da ne zna dokle će trajati runda koja počinje 2. aprila, ali i podvukao da će se i posle utorka tražiti rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari