Dačić: Neka Čitaku donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla sa Kosova iz 12. veka

Ostavite komentar


  1. Celo Kosovo ja Albanski spomenik iz 12, i 11, i petog, i prvog, …. veka. Sramota od čoveka.

      1. A može i van današnjeg Kosova da se puno tog nadje. Niš/Nish je, na primer, etimološki Albansko ime. Ima puno toga još, ako si zaista zainteresovan.

      2. Nije da JA to kažem, nego tako ja. A ima i van Kosova dosta toga. Niš / Nish je, na primer, etimološki Albansko ime.

        1. Ma jeste, ne samo Nis nego je i Milos Obilic „drevno albansko ime i prezime“. Nego ako verujes u te vase velikoalbanske bajke, da li verujes i u Deda Mraza?

    1. А како би било, Зацк да заиста покажеш и докажеш (фотографијом) ШТА је то на Косову и Метохији што указује да оно припада вама, од постања?! Само немој да мешаш бабе и жабе, Шиптаре и Илире. Не пали, нисмо сви неписмени..

    2. A tek praistorijske pecine pune kostiju njihovih saplemenika koji su jeli jedni druge jos pre Stare Grcke?!

    3. Prema popisu stanovnika na Kosovu koji je napravila Turska tj. Otomansko carstvo 1455. godine (Defter za Vukovu oblast; Vukova oblast je tadasnje KiM po zemlji Vuka Brankovica jer su Turci i dalje tako nazivali Kosovo), dakle pre velike seobe Srba, preko 90% stanovnistva cinili su Srbi pravoslavne vere a Albanaca je bilo brojem i slovima 46 porodica. Nakon Velike seobe Srba pa sve do pocetka 20. veka, opustosena srpska ognjista naseljavali su Albanci iz Albanije i to sa najgorih neplodnih cuka i tako postali vecinsko stanovnistvo. Na to su dobili pravo jer su jednostavno hteli da prihvate muslimansku veru (za razliku od tamosnjih Srba). Defter za Vukovu oblast je zvanican i proverljiv istorijski dokument koji se nalazi u istorijskom arhivu u Istanbulu.
      Ukratko receno: ne lupetaj Zack!

    4. Koju i čiju istoriju si ti „stručnjače“ čitao??? Da se možda ne sećaš svega??? Do pred prvi svetski rat, Kosovo i Metohija se zvalo “ Stara Srbija“, a današnja severna Makedonija – „Južna Srbija“ – sve možeš pročitati u malo starijim atlasima. Ne moraš se sećati 11., 12. veka… Albanci su došli na teritoriju današnje Albanije 1045. godine kod srbskog kralja Dragutina kao stočari i tu ostali. Ima još podataka, ali biće ti puno – proveri ovo… ŽIVELA SRBIJA!!!

    5. Sta je netacno rekao ministar spoljnih poslova Srbije.sta smeta šiptarima?uskoro,malo pre ili malo kasnije,razjasnicemo se pleme bez korena,otimacete se od tad samo za mleko majke koja vas je takve rodila.najblaze receno-uskoro.

    6. Dacic je ucenik Milosevic Slobodana,zato je sklon izvrtanju cinjenica i istorije,nije u pitanju neznanje,jer je skolovan covek.Daco na prostoru Kosova i Metohije uvek je bilo i Albanaca i Srba,iako to nije bitno,bitno je da ljudi zive zajedno i da postuju jedni druge.Kako covek iz Prizrena ti bi morao znati,jer to nije davno bilo da su Srbi za Bajram pravili baklavu a Albanci,Turci i svi muslimani sa tih prostora farbali jaja za Uskrs.Da nije bilo tvog politickog oca Slobodana i dan danas bi bilo isto.

    7. @Zack
      Cak i taj naziv „Kosovo“ koji i ti koristis potice iz srpskog jezika a kamoli ostalo na Kosovu.

    8. Dačića inače ne podnosim jer je velika ljiga i jedan od zaslužnijih za našu nesreću ali ovde je osvetlao obraz, mora biti da mu je proradila savest, bar ono malo što mu je ostalo pa je stao u odbranu naših svetih predaka.

    9. @Zack

      Ma na Kosovu ste od pre dinosaurusa, jedino je nejasno zasto ta „drevna albanska zemlja“ ima srpski naziv Kosovo i NIJEDAN SPOMENIK KULTURE izgradjen od strane ALBANACA. Takve price izmisljate da vam Bolivud nije ravan. Pre nekog vremena na albanskoj Wikipediji je stajalo da je cak i Nikola Tesla „albanskog porekla“. Posle ste valjda to zbrisali ali i to sa Teslom pokazuje koliko ste bezobrazni, na sta ste sve spremni i koliko vam je mozak nacet od palanackog naci-mitomanstva.

  2. Koferce u 12 veku nisu postajali spomenike ko vi shto dizete general zdanovu. drazi fashisti itd.. ako neznash ja cu ti reci neshto prje nego shto pricash gluposti pred UN.
    Kada ti nagjesh da je bill u 12veku Kosovo i metohija kako vi to zovete onda javi se nama za spomenike. Ako te zanima neshto od 12vjek. Dardania ima puno toga da vama pokaze. mislim ne vama vi ste karpatski slavi doshljaci. Europi I Svjetu imamo mnogo da pokazemo. Jer znash to ko je bio kosovskih karfinal 12vjeka I gde mu je grob.
    Poslavizirani janjevac oladi malo I manje alkohola I vishe vode da pijesh.
    Janjevac ne idi u 12 vjek. Eto za vas jedno. Ako vi nama dajete Iime jednog srbina da je rogjen na kosovu prje 1913 onda javise. Prvi srbin na kosovu je rogjen 1929.to I Sami znate. Jedna od tih je I glumica koja zivi kod vas a je sa Kosova koja je rogjena 1929. Dacic recimi ime tvog deda sa Kosova gde I kada je rogjen

    1. Vi Albabnci sve sta imate na Kosovu vam je onaj „spomenik“ Klintonu dok sve ostalo pokusavate da ukradete od drugih i prisvojite. Nikakve veze nemate ni sa Dardanima(tracansko pleme), ni sa Ilirima. Dovukli vas iz Male Azije i kolonizovali Turci da im pripomognete u okupaciji, posl evam Germani izmislili „identitet“ i cak i onu zastavu sa dvoglavim orlom nacrtali, tako da… I jos nesto, ne znas jednu recenicu da napises pravilno, ni srednju skolu nisi zavrsio i ti ces da delis lekcije iz istorije? Nemoj da si smesan, blamiras i sebe i narod iz kojeg potices.

      1. Sto se tice somenika, Dacic ima pravo. Ne mozes ih naci.
        Za 500 godina vladavine Turaka, koliko su dzamija sagradili Turci? Koliko dzamija sada ima u Srbiji? Koliko turskih grobalja ima u Srbiji? Vrlo malo, ili nimalo. Sve su Srbi unistili.
        Uostslom, zar su bitni spomenici. Bitno je ko zivi u tim prostorima.

  3. SVE SE ZNA
    Pre više od tri godine „Koreni“ su objavili briselski sporazum koji je potpisao Aleksandar Vučić. Taj sporazum ne bi potpisao ni jedan normalan Srbin. Na kraju je pisalo da će Vučić priznati Kosovo kao nezavisnu državu i to zajedno sa Srbima. Predaju Kosova je izvršio dana: 30. juna 2015. godine u 22h i 54 minuta. To je ona noć kad’ se valjao u Briselu, ili ono jutro kad su Albanci u znak slavlja posekli borovu šumu sve do Pančićevog vrha na Kopaoniku. I šta tu sad nije u redu!? NIJE U REDU ŠTO NIKO NE KRIVI VUČIĆA ZATO ŠTO JE PREDAO KOSOVO ALBANCIMA I STVORIO KOSOVSKI PROBLEM!!!
    Kažu teško stanje! Da, to je tačno. Ali to teško stanje je stvorio lično Vučić sa njegovim pomagačima. Znači njih čekaju suđenja, jer su stvorili velika zla srpskom narodu. Izvršili su izdaju i pljačku Srbije, i to mora najstrožije da se kazni. Sve ostalo je demagogija, lagarija i dalja obmana naroda. Pored svega Vučić je stvorio stanje anarhije i zabranio slobodu izjašnjavanja u Srbiji. Kritika i istina nisu dostupne javnosti… Dalje.
    Mi pamtimo onu njegovu rečenicu u K.Mitrovici kad’ se obratio Srbima: „Mi će mo priznati kosovsku vladu i ako vi ne uđete u nju“. Samo je to dovoljno da sud donese presudu za Vučićevo doživotno robijanje!!! A šta ćemo sa kršenjem Ustava Srbije? To je ključ izdaje koji niko ne pominje! Gde vam je istina o ovim događajima?
    Bojim se da će Vučić da zaboravi i te njegove floskule oko „razgraničenja“ sa Kosovom. To jedino znači, javno priznanje kosovske granice na teritoriji Srbije. Takođe i njegov „kompromis“ traži granicu između Albanaca i Srba u samoj Srbiji. I jedno i drugo je štetno za Srbe. A takse!? Pitam! Zašto Vučić ne uvede takse Albancima na 10 godina, ili trajno? Zašto ih štedi? Pa da čuje koja će pesma da se peva. Ili zašto Vučić ne dovede Ruse u Srbiju i da prekine te izdajničke razgovore o statusu Kosova. Za Srbe su mnogo bolji Rusi nego arapi, Evropa i Albanci. A Albanci dok ih vide pobeće će preko Prokletija. Ako treba Kosovo da se izgubi, onda ga pokloni Rusima na 30 godina. I ono osta opet srpskoj deci. Da, da…
    Svi srpski problemi bili su za Vučića samo velika inspiracija i šlagort za uništenje i Srba i Srpske države. Taj izdajnički zadatak Vučić je oberučke prihvatio i u celosti ispunio. Pandam tome, on nije rešio nijedan srpski problem, ali ih je stvorio dosta. Još ako se svemu ovome dodaju Vičićeve stalne pretnje, stalne laži i obmane naroda, proizilazi samo jedno, Vučiću čuvaj se i suda i naroda … Toliko…

    P.Sajdžo Bogutovac.

  4. Vi se tu sprdate s čovekom a on, bre, na leđima nosio Bogorodicu Ljevišku u UN.
    A u zadnjem džepu Titovu sliku.
    Preklopljenu, doduše, zbog formata. To za ove nesvrstane iz Afrike.
    A Vlora ništa!
    E, moja ti, pa ti ni Skenderbega ne možeš da poneseš.
    A kamoli Adema.

  5. Ovaj veseljak iz Žitorađe nikako da shvati neke stvari isto kao ni njegov idejni tvorac S.Milošević,Svet se menja svakodnevno i kroz vekove,tako je bilo,a biće i ubuduće.Gde su Dačiću u 12,13 -tom veku bili ti Turci Selčuci,kojima ti danas veselo poješ?Sigurno nisu bili gazde ni u Vizantiji, Konstantinopolju,Srbiji,Grčkoj i šire.pa nas danas na postojanje moćne Vizantije,Srbije i šire podseća samo istorija i narodne pesme.
    Kada čemo se osvestiti da je proces širenja Abanaca na današnjoj teritoriji Kosova i Metohije trajao vekovima uz stalno iseljavanje Srba,uz pomoč Turaka,Nemaca,Titovog režima i evidentnog manjka Srpkog opšteg konsensusa i moći da se ovaj problem reši.Današnje stanje na Kosovu je samo posledica viševekovnih događanja i nemirenja sa realnošću koja na žalost nikada nije bila u korist Srpskog naroda.
    Danas su izjave ovog tipa a’ la Dačić samo dolivanje vrelog ulja na živu ranu Srpskog naroda.Najprimitivnija demagogija ovog i sličnih kafanskih političara je već duže vremena na delu,jer stalno držanje tenzije jednog izmučenog naroda omogućava što duže bivstvovanje na vlasti ovog već nazovi profesionalnog kvazi patriotskog lobija koji svesno i dosledno uništavaju ovu Zemlju i izluđuju njen narod na putu gde više nema povratka u normalu!

  6. Koga briga za 12.vek. Albanci su doseljavanjem i pravljenjem dece jednostavno osvojili to što su osvojili i tu povratka na neko prethodno stanje nema – posebno ne na stanje iz 12. veka. Mislim, šta je ovo? Umesto da se priča o konkretnim problemima ljudi koji žive dole i kako konačno da preskočimo kosovski kamen o koji se spotičemo već najmanje 20 godina, igramo se kauboja i Indijanaca… gde mi izigravamo Indijance starosedeoce.

    Populistički i neozbiljno.

  7. Za sto godina će i ovi Sirijci da tvrde da je njihov Beograd, Srbi su oduvek bili slabi na pridošlice i izbeglice bez porekla i korena….zato kroz istoriju plaćaju cenu …kad se nakote i namnože, došljaci svoja prava, šire se kao kuga i počnu da preovladavaju brojnošću svog nakota! Mi smo emancipovani, zato nas sve manje ima, još se za produžetak vrste Srbi žene njihovim ženama koje imaju cenu.

  8. Очигледно је В. Читаку за Уједињене нације чула онда када је тамо послата за „амбасадора“. Тек треба да научи да је деколонизација успешно и потпуно окончана још у прошлом веку. Четврти комитет Генералне скупштине који је био задужен за колонизоване земље и њихову деколонизацију је, након окончаног посла, престао да постоји као комитет за деколонизацију. Спојен је са једним другим, и бави се другим питањима. Зашто? Зато што је свим колонијама у свету дата независност. Деценијама не постоје колоније. Да не кажем да никада у историји УН и Европе део територије Србије није фигурирао као колонија.
    Г-ђа „амбасадор“ ће накнадно научити и да у европској историји никада једна европска земља није колонизовала другу европску земљу (јесте нападала, окупирала). Да не кажем да Косово и Метохија никад није било држава. Да закључим, нека овакви „интелектуалци“ са Косова не мисле да ће овом новом измишљотином моћи да се позову на „право на самоопредељење“ (које је додељено колонијама). Оно се односило на колоније у Африци, Азији, Латинској Америци. Ствар је давно окончана, отишла у историју… Предводници албанског народа на Косову су подваљивали са наводним кршењем људских права у бившој заједничкој држави, па си тако дозвали НАТО бомбардовање. Албанској омладини треба рећи да су свој први Универзитет икада добили у Србији, да су у дипломатску службу ушли као грађани Србије у бившој држави… Да чујем када су успоставили прве (назови) дипломатске односе. Па, у другој деценији 21. века. Ко су им писци, уметници?.. Каква држава! Каква колонија!

    1. Ма слажем се, госпођо, шта зна мала Вљора шта је дипломатија. То бре енглески у шуми учило. Где је она а где је Ивица?
      Него кад већ смо код Ивице; јесте ли чули да је једном приликом у Аргентини тражио да упозна Евиту Перон, Че Гевару и Марадону, на некој вечери?
      Кажу да је била гала журка.
      Ја лично мислим да зли језици лажу и измишљају, ал’ опет…
      Шта кажете ви, ево ја бих вам веровао, видим да сте писмена госпођа.

  9. Први текст ми је побегао због погрешне типке. Важи други. Хвала.

  10. Iako me iritiraju rasistički komentari nekih „pismenih“ Srba ovde, jedna stvar mi ne ide u glavu.
    Na koji tačno način je srednjevekovna ruševina kod Prizrena, pežorativno nazvana Manastir Sveti Arhangeli, poslednjih decenija „obnavljanja“, mada po mom sudu to više liči na nekakvo građevinsko „budženje“, ili nekakvi ilirski stećci i spomenici; na koji dakle način je TO, važnije za život kosovskog stanovništva od novoizgrađenig autoputa (koji je, btw, za bar najmanje 150 km duži od vašeg „graditeljskog čuda“ iz Grdelice) i recimo, obnovljenog vodovoda? Ili mobilnih operatera. Je li iko od vas bio na Kosovu u poslednjih 20 godina? Ili ikada?
    Hajde, „stručnjaci“ što bi rekao vaš visoki predstavnik, objasnite mi, ali polako, svojim rečima.
    I bez psovki, moliću!

    1. Evo Bajrami, ja cu ti objasniti vrlo pojednostavljeno. Sveti Arhangeli (cije se kamenje btw nalazi u samoj Sinan Pasinoj dzamiji kao i u vecini kuca u Prizrenu) obnovljeni su entuzijazmom i radom samih Srba koji tamo zive. Ljudi su od svog materijala to napravili i zato tako “jadno” i izgleda (licno mi rekao iguman Mihailo). Sa druge strane, autoputevi, zgrade, vodovodi, telekomunikacije i mnogo jos stosta napravljeni su od americkog novca iz cije guzice vam noge samo vire. Da se vi pitate, ko psi biste se medjusobno pobili za komad srpsog stana, kuce ili zemlje. Za vas je sreca sto vam Amerikanci kroje sudbinu, i uce vas civilizaciji, a oni to rade ne sto vas vole, nego zato sto im je bitno vojno prisustvo u ovom delu (kao i u drugim delovima zemaljske kugle) sa ciljem kontrolisanja svega. Iskoristice vas kao sto su uradili i drugima.

      1. Cc, slabo @borise, jadno, nedovoljno.
        Kao kiša oko Kragujevca. Resavska škola iz bajatih primeraka Šešeljeve „Velike Srbije“. Plus uvrede.
        Promašio si suštinu i nisi odgovorio na pitanje. A da ne govorimo da je očigledno da nikada nisi bio na Kosovu (reče ti jedan čo’ek).
        Ništa, sedi jedan i dođi u avgustu.
        U Prizren. Ja ću biti tamo pa možemo zajedno da posetimo i manastir i autoput a bogami i da ti uz pivo (ili baklavu, šta već više voliš) objasnim trenutnu situaciju u kojoj ljudi tamo dole žive i koji su im najveći životni problemi.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.