Dačić: Nema razlike u prioritetima 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Vršilac dužnosti premijera i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, na godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative, da Srbija u proteklih pet godina ne pravi razlike u prioritetnim ciljevima, koji se odnose na unutrašnje reforme, evropske integracije i regionalnu saradnju.

Agenda povezivanja, koja je uspostavljena u formatu „ZB6“ u okviru Berlinskog procesa za nas ima posebnu važnost. Naši prioriteti su u tom pogledu poznati, budući da smo ih iznosili više puta na različitim skupovima, rekao je Dačić.

Ponovio bih samo jedan, a to je svakako izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač. Naša očekivanja od predstojećeg Samita u Trstu uključuju i odobrenje dodatnih finansijskih sredstava za primenu tri konkretna projekta u iznosu od više 60 miliona evra, što smo predstavili Evropskoj komisiji kao prioritete, rekao je Dačić.

Na poslednjem Samitu centralnoevropskih zemalja sa NR Kinom, podsetio je Dačić, potpisan je i ugovor o modernizaciji postojeće i izgradnji brze pruge na relaciji Beograd- Budimpešta, prve ovakve saobraćajnice u regionu.

U Beogradu, već više od 10 godina, uspešno funkcioniše sedište Sekretarijata Transportne opservatorije (SEETO), koje logično treba da preraste u sedište Sekretarijata buduće Transportne zajednice.

Dačić je naveo da je Srbija Evropskoj komisiji već predala kandidaturu za to sedište.

Paralelno sa svim prethodnim, Srbija aktivno uzima učešće u projektu Transbalkanski koridor, u vrednosti od 162 miliona evra, čijim završetkom bi trebalo da budu završeni interkonektivni dalekovodi između Srbije i Rumunije, Srbije- Crne Gore i BiH, te dalekovodi visoke provodne moći unutar Srbije, rekao je on.

Govoreći o migrantskoj krizi, Dačić je rekao da je teritorijom Srbije prešlo više od 1,4 miliona migranata.

U svakom trenutku ih i dalje boravi oko 7.000, a izuzetnim naporima sačuvana je stabilnost, nije bilo značajnih kršenja bezbednosti, a Srbija je prema migrantima sve vreme postupala uz puno poštovanje međunarodnih normi i standarda, rekao je Dačić.

Za nas je od krucijalne važnosti da ne dođe do obustave sprovođenja dogovora postignutog između EU i Turske, te se nadamo da ćemo pojačati međusobnu saradnju, kako na prepoznatim migrantskim rutama, tako i na širem prostoru Evrope, u cilju prevazilaženja ovog problema, zaključio je Dačić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari