Dačić o krizi u Ukrajini: Srbija ne sme da se pridruži osudama i sankcijama 1foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Predsednik SPS i dosadašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić je rekao povodom agresije Rusije na Ukrajinu da Srbija ne sme da se pridruži raznim osudama, sankcijama i bilo čemu što bi narušilo njen državni interes.

– Naročito što nisam siguran da su zemlje koje traže to, bile koretknte kad je izvršena invazija na Srbiju – kazao je Dačić gostujući na RTS.

Prema njegovim rečima, nekoliko nedelja Rusija insistirana na dogovoru jer je NATO došao do zidina Kremlja.

– Mi moramo da balansiramo. Izjave predsenika su mudre. A cenu će platiti ukrajisnki i ruski narod. I trebalo bi da se više uradi na traženju rešenja, a ne da se ratuje zarad trecih. Apelujemo na mir – rekao je Dačić.

Upitan može li i treba li Srbija da se drži po strani, on odgovara da Srbija može kako hoće jer je suverena i treba da vodi računa o svojim ineteresima.

Na pitanje hoće li moći Beograd da se odupre pritiscima, Dačić odgovara da moramo da gledamo svoje interese te da smo dosta guinuli za druge.

– Sačuvajmo odnose da EU i drugim međunarodnim faktorima. Ne rušimo odnose sa Rusijom i Kinom – naveo je Dačić ističući da je ovo njegov lični stav koji izbnosi u svojstvu predsednika SPS.

Kako ke rekao na potezu su predsedvnici izvršne vlasti, ali da su njegovi stavovi slični predsednikovim.

Bivši predsednik Srbije i predsednik SDS Boris Tadić kaže da je situacija u Ukrajini opasna i da Srbija treba da ima jasan i rezolutan stav oko agresije Rusije na Ukrajinu.

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari