Dačić o poseti Vašingtonu 1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da se u Vašingtonu sastao sa Vestom Mičelom, zamenikom državnog sekretara, a koji je i šef Brajanu Hojt Jiu, kao i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbert Rejmond Mekmasterom.

Srpsko ruski humanitarni centar nije spomenut, niti politika „dve stolice“, koju je spominjao Hojt Ji, tvrdi Dačić.

„Mičelu sam rekao da ne čita podsetnike onih koji su mu ih pisali za taj sastanak, ako želi da uradi nešto zapaženo na Balkanu. Treba da sa novom dioptrijom gleda na situaciju, a sve ostalo je pravdanje američke politike prema regionu „, rekao je Dačić za TV Pink.

On navodi i da je Mičel istakao da je ruski uticaj u regionu „loš“.

„Ne znaju oni svi baš sve o nama. To su maniri velikih sila. Skrenuo sam im i pažnju na ponižavanje naših građana i zvaničnika prilikom poseta i istakao da će se isto tako i oni provesti ovde, što ću predložiti i predsedniku (Aleksandru) Vučiću“, rekao je Dačić.

O dokumentu Atlanskog saveza on je rekao „da je Atlantski savez pripremio dokument, za koji nije poznato koliko oličava stav SAD, ali da sadrži „istorijsko približavanje“ i vojno prisustvo, koje nije ništa novo i koje je i te kako bilo zapaženo u Srbiji prethodnih godina“, podsećajući na bazu Bondstil.

Dačić izjavio je da „svi polaze od aksioma da je Srbija krivac za ratove, da je započela agresiju“, i podsetio da je „Amerika stajala iza Oluje i da je bombardovala Srbe u Republici Srpskoj“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari