Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da podela Kosova u ovom trenutku nije prihvatljivo rešenje ni za koga i ocenio da je o tome možda ranije trebalo razgovarati.

– U ovom trenutku ta opcija nije prihvatljiva ni za koga. Treba sačekati i razgovarati o svemu što može da predstavlja neko rešenje. Mislim da je propušteno mnogo vremena i da je o tome možda trebalo razgovarati još početkom krize na prostoru Jugoslavije – rekao je Dačić novinarima.

Dačić je naglasio da na nivou državnog rukovodstva nikada nije razgovarano o mogućnosti podele Kosova. On je dodao da „mnogi na Zapadu nisu ni bili spremni da uopšte razgovaraju o nekim novim razgovorima, ali sada kada se bliži ocena Međunarodnog suda pravde, razmišljaju šta nakon toga“. Kako je naveo, Srbija treba da se priprema za period posle odluke MSP i o tome bi najveće političke stranke trebalo da postignu konsenzus. Kazao je da se Rezolucija 1244 SB UN, „isto kao i Dejtonski sporazum, može menjati samo uz saglasnost svih strana“, ali da „za sada nije bilo nikakvih ozbiljnih razgovora“ o tome.

– Srbija želi da se pitanje Kosova reši konstruktivno. To znači da jesmo za nastavak razgovora o svim spornim pitanjima. Pregovori su jedino rešenje da se dođe do dugoročnog mira na ovim prostorima – istakao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari