Dačić: Pogroma neće biti, nemojte da nas terate da moramo se branimo 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je u ovom trenutku veoma bitno da se održi politička stabilnost i mir, a povodom situacije na Kosovu i Metohiji poručio da „pogroma neće biti, i nemojte da nas terate da moramo se branimo a mi nikoga nećemo napadati“.

Što se tiče Srbije, mi smatramo da treba učestvovati u dijalogu, i nema potrebe da provociramo i damo priliku da neko kaže da je Srbija remetilački faktor, ali kakve korake će preduzeti zapadne zemlje, to je pitanje, kao i kakva je uloga NATO odnosno KFOR, rekao je Dačić za TV Pink.

Naglasio je da bi NATO i KFOR trebalo da osiguraju mir i da niko ne može da narušava bezbednost građana, uključujući Srbe na severu.

„Naše poruke su da ćemo sve da učinimo za mir, ali da naravno da ćemo sve učiniti da zaštititmo Srbe – ali, šta su posledice? Šta su posledice po Kurtija i Prištinu ako se ne slože sa odlaganjem roka za preregistraciju – Kurti zna da neće snositi posledice, za razliku od Srbije, kojoj prete ‘batinama'“, rekao je Dačić.

Ocenio je da nema mira bez pravednog rešenja, a da „oni“ (zapadne zemlje) time što Srbiju stavljaju pod pritisak narušavaju stabilnost u regionu jer hoće da kroz Ukrajinu reše i pitanje Kosova, „tako da mi ispadnemo, na to su navikli – kolateralna šteta“.

Kada je reč o odnosima Srbije i Rusije, Dačić je naveo da „ljudi često zaboravljaju da mi i kada govorimo o Rusiji, mi mislimo na Rusiju, ali mi mislimo na Srbiju“.

„Ovde je reč o tome kako će Srbija da zaštiti svoje nacionalne interese“, rekao je Dačić.

Najavio je da će se nastaviti „akcija povlačenja priznanja Kosova“.

„Jedno vreme se time nismo bavili, jer smo poštovali Vašingtonski sporazum – ali smo nastavili, i jedan broj zemalja je povukao priznanje Kosova. Broj zemalja koje priznaju Kosovo u UN sada je daleko ispod 110, oni imaju manje od 90 (zemalja koje priznaju Kosovo)“, rekao je Dačić.

„I oni (Kosovo) paralelno rade na tome da neki povuku odluke o nepriznavanju, ali zapadne zemlje svakako neće povući priznanja, i sada se radi na tome da se Srbiji nametne rešenje iz ‘tog njihovog plana'“, rekao je Dačić.

Rekao je i da „postoji opasnost“ da Irska pokrene proceduru prijema Kosova u Savet Evrope 3. novembra, da je za prijem potrebna dvotrećinska većina, kao i da je u toj organizaciji „nepovoljna situacija po nas“ s obzirom na to koliko zemalja članica priznaje nezavisnost Kosova.

Kada je reč o navodima da je potpredseniku kosovske vlade Besniku Bisljimiju juče zabranjen dolazak u Beograd, gde je juče i danas trebalo da učestvuje na dve konferencije, Dačić je odgovorio da ne zna ništa o tome, niti gde je ni zašto Bisljimi išao.

„Bisljimi je naš državljanin, a ja ne mogu da se bavi tim unutrašnjim pitanjima, nisam više ministar unutrašnjih poslova“, rekao je Dačić.

„Postoji mehanizam (za najavu poseta) upravo kako ne bi bilo takvih problema“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari