Dačić: Predsednik Vučić doprineo da negativan uticaj Turske na ovim prostorima bude minimiziran 1foto FoNet/Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP Srbije)

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom poslednjih nekoliko godina značajno doprineo tome da negativan uticaj Turske na ovim prostorima bude minimaliziran.

Dučić je gostujući na TV Prva ocenio da je nedavno Erdoganova poseta izuzetno značajna jer produbljuje dobre odnose dve zemlje i dva predsednika.

„Turska je velika zemlja i lider je u ovom regionu. Oni bi hteli da više budu prisutini, ali kod nas postoji zadrška jer smo svesni da imaju navijački stav i negativan uticaj kada je podsticanje separatizma u pitanju, kao po pitanju Kosova, ili sukob na religijskoj osnovi u BiH. Naravno, poslednjih godina taj uticaj je značajno manji i to pre svega zahvaljujući iskrenom i otvorenom odnosu gde je jasno rečeno šta su čiji interesi“, istakao je Dačić.

Dodao je da Turska „oseća“ ljude iz BiH i sa Kosova kao svoje iako oni nikakve veze sa Turskom nemaju, ali da je skoro pet vekova koliko su Turci vladali ovim prostorima ostavilo traga.

„Zato je bitno da nastavimo da održavamo te odnose, da nastavimo da budemo otvoreni i iskreni sa njima, da razvijamo ekonomske odnose i na taj način sprečimo bilo kakvo negativno delovanje Turske na ovim prostorima“, naglasio je.

Dačić, koji je predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), osvrsnuo se i na događaje u unutrašnjoj politici i rekao da se SPS ne slaže sa „revizionističkim podgledima na istoriju“ gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

 

Ukazao je da ta tema nikako ne utiče na vladajuću koaliciju i da se ona „više naduvava u javnosti“ nego što zaista jeste „toliko krupna“.

„Ne bih ulazio u sukob i ne bih od toga pravio priču. Ne podržavamo ideje koje idu ka reviziji naše prošlosti. Sa nekim stavovima se i slažemo. Pa i sam sam u više navrata govorio o pogrešnoj politici Komunističke partije prema srpskim nacionalnim interesima. Ali ta vremena su prošla i ta politika je ispravljena“, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari