Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić kaže za Danas da je u telefonskom razgovoru sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajerom u četvrtak pričao o situaciji u Ukrajini, odnosno da nije bilo reči o medijski najavljenoj poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji i evropskoj integraciji države. „Razgovarali smo i o sastanku koji će biti održan 10. jula u Helsinkiju povodom četrdeset godina od osnivanja OEBS-a“, precizira Dačić, najavljujući za naš list da će naredne sedmice ponovo imati telefonski razgovor sa Štajnmajerom.


Šef srpske diplomatije za Danas ističe da još nije preciziran datum njegove posete Ukrajini u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a. Podsetimo, prošlog meseca najavljeno je da će on u junu otići u Kijev. Dačić se od juče nalazi na bezbednosnom forumu u Budvi, pod nazivom „Buduće perspektive globalne arhitekture“, kojem prisustvuje i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. On će danas imati izlaganje u okviru sesije na kojoj će govoriti predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, dok će Joksimovićeva govoriti na panelu „Može li sistem evropske bezbednosti podneti promene u međunarodnom poretku“.

Ovogodišnji forum u Budvi razmatra pitanje jačanja stabilnosti Balkana kroz proširenje, pozicioniranja NATO na globalnoj sceni, problema stranih boraca kao rastuće pretnje u regionu, ukrajinske krize u svetlu zajedničkog reagovanja i solidarnosti EU i SAD. Takođe se razgovara o reformi bezbednosnih sistema u cilju odgovora na savremene pretnje terorizma i pitanju trajnosti evropske bezbednosne strukture u kontekstu promene međunarodnog poretka.

 

Nikolić na sastanku regionalnih lidera

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće u nedelju i ponedeljak u Budvi, gde će učestvovati na sastanku lidera „Brdo – Brioni“ procesa. Kako je najavljeno, tom prilikom Nikolić će imati i odvojene bilateralne sastanke s predsednikom Makedonije Đorgeom Ivanovim, kao i sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom. Takođe, on će se sastati sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori.

 

O dijalogu u Ukrajini

Ivica Dačić razgovarao je juče telefonom sa ministrima inostranih poslova Rusije i Ukrajine Sergejem Lavrovim i Pavlom Klimkinom o situaciji u Ukrajini. Ministri su, kako saopštava MSP, razmotrili neke korake u cilju nastavka političkog dijaloga u okviru Trilateralne kontakt grupe i radnih grupa koje su formirane, kao putu za učvršćivanje mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari