Dačić: Samo kompromis sa Prištinom, ne prihvatamo ultimatume 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se kosovsko pitanje može rešiti samo uz uvažavanje interesa srpskog i albanskog naroda, napominjući da je Beograd u tim razgovorima „spreman na kompromise uz zaštitu nacionalnih i državnih interesa“.

On je za Radio televiziju Srbije, povodom predstojećeg susreta delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, rekao da ne očekuje nikakvo neprijatno iznenađenje.

Kako je podsetio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su svi razgovori koje je vodio sa izaslanikom američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grelenom „vodili ka tome da će se razgovarati o ekonomiji“.

„Ako neko pokuša da politički deo na mala vrata ugura u neke papire i sporazume… Vučić je rekao da to nije prihvatljivo“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li se u narednim susretima Beograda i Prištine mogu očekivati ultimatumi prema Srbiji, on je rekao da svi znaju da Srbija neće prihvatiti tako nešto.

„Nema tu ultimatuma već dogovora i pregovora“, rekao je Dačić, dodajući da je Priština 2012. govorila da je kosovsko pitanje rešeno, ali očito da nije.

Dačić: Spremni smo za vladu, personalna pitanja su sporedna

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da je ta stranka, zajedno sa Jedinstvenom Srbijom, spremna da nastavi učešće u vladi sa Srpskom naprednom strankom, pre svega jer dele zajedničke ciljeve, a da su personalna pitanja sporedna.

„A mandati i ostalo, to je sve tehničko pitanje. Ovde je reč o suštinskom pitanju da li delimo iste ciljeve. Ako delimo iste ciljeve, onda sva ostala tehnička pitanja su praktično sporedna, pa i personalna“, istakao je Dačić za radio televiziju Srbije.

On je naveo i da je „politički kalendar nezaustavljiv“, misleći na pregovore sa Prištnom ali i situaciju sa epidemijom korona virusa, i da tu „nema lakih pitanja“.

„To znači da morate odmah da se bavite tim novim pitanjima koja su u stvari već postojeća, stara pitanja“, rekao je Dačić.

Dačić: EU je na odmoru, revidiranje pravila na granicama možda krajem avgusta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da priče oko toga da će Evropska unija (EU) sada da promeni odluke o prelasku granica i ograničenja zbog korona virusa, nisu realne.

Govoreći o pravilima EU, on je za Radio televiziju Sribije rekao da je EU sada na odmoru i nemaju nikakve sastanke dok se odmor ne završi, a „to je negde tek kraj avgusta“.

Prema njegovim rečima, oni će tek sledeće nedelje početi da rade, tako da bi „naredno revidiranje liste zemalja moglo da usledi krajem avgusta“.

On je ocenio i da pravila za prelazak preko granice i odluke koje države o tome donose, ne samo da imaju veze sa diplomatijom, nego se nažalost na diplomatiju svode.

Kako je rekao, odgovarajući na pitanje koliko u odlukama država utiče medicina a koliko politika, „sigurno je da bi epidemiološka situacija trebalo da bude osnovni kriterijum“.

„Medjutim, ima i drugih primera, evo na primer ono što se dešavalo sa Crnom Gorom imalo je dosta političkih primesa, jer Crna Gora je mogla i ranije da donese ovu odluku“, istakao je Dačić.

Sa druge strane, ukazao je Dačić, postoje i zemlje kao SAD, koje uopšte nisu uvodile ograničenja.

Uvodjenje pravila je, rekao je Dačić, dosta haotično, a ne sistematično, sa kriterijumima koji nisu baš utvrđeni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari