Dačić: Socijalisti neće podržati iseljenje groba Josipa Broza Tita iz Kuće cveća 1Foto: SPS

Socijalisti sigurno neće podržati iseljenje Josipa Broza Tita iz Kuće cveća, kaže za Danas Ivica Dačić, lider SPS, reagujući na izjavu Aleksandra Šapića, gradonačelnika Beograda, da je izmeštanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važno za sprski narod, kao i izmeštanje posmrtnih ostataka četiri narodna heroja sa Kalemegdanske tvrđave.

 

Lider socijalista Ivica Dačić smatra da se istorija ne može izbrisati.

Na najavu Šapića da će socijalisti podžati tu odluku koju bi uskoro trebalo da donese Ministarstvo kulture, a da će on, kao gradonačelnik pomoći da se „izvrši kvalitetna eshumacija i da se tela premeste“ reagovali su i drugi socijalisti.

Dačić: Socijalisti neće podržati iseljenje groba Josipa Broza Tita iz Kuće cveća 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Marković :Ni nacisti nisu dirali jevrejska groblja

Predrag Marković, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, kaže za Danas da nema potrebe da Beograd imitira Prištinu.

„Mi nismo kosovski Albanci da iskopavamo grobove. Ni nacisti nisu dirali dva jevrejska groblja u Beogradu. Nema potrebe da imitiramo Prištinu u takvim činovima protivnim našoj tradiciji“, kaže Marković za Danas.

Dačić: Socijalisti neće podržati iseljenje groba Josipa Broza Tita iz Kuće cveća 3
Foto: Vojin Radovanović

Fila: Odluka  nije u nadležnosti Šapića

I Toma Fila, odbornik u Skupštini Beograda, podseća da iseljavanje Josipa Broza Tita iz Kuće cveća nije u nadležnosti ni Šapića, ali ni Skupštine Beograda. Napominje da je on protiv iseljavanja kostiju i dodaje da će SPS sigurno na svojim strabačkim organima doneti konačnu odluku.

„Odnosno bićemo protiv. Uostalom od te Šapićeve ideje neće biti ništa“., kaže Fila.

Sudeći po prvim reakcijama Aleksandar Šapić za sada nema podšlu koalicionog partnera .

Šapić je, da podsetimo, najavio da će biti formirana komisija za spomenike i nazivanje trgova i ulica.

„Sad ću pozvati javno, ne mogu da utičem na tu odluku niti Grad Beograd može, ali mislim da izmeštanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važno za sprski narod i izmeštanje posmrtnih ostataka četiri narodnih heroja sa Kalemegdanske tvrđave“, kazao je Šapić, nazivajući je našom najvećem kulturnom baštinom koja najmanje ima veze sa komunistima.

On je podsetio da odluku o tome donosi Ministarstvo kulture, a gradonačelnik je obećao da će grad pomoći da se izvrši „kvalitetna ekshumacija i da se ta tela premeste“, ističući da neće nikome rasipati kosti.

Šapić je rekao da će zahvaljujući najavljenoj komisiji suta pokrenuti zvaničnu inicijativu za izgradnju spomenika Dragoljubu Mihailoviću u parku Terazijska terasa ispod Terazijske česme.

Gradonačelnik Beograda i ranije je najavio da će grob Josipa Broza Tita izmesti iz Kuće cveća, a Muzej Jugoslavije pretvori u muzej srpske istorije,  na šta je Predrag Marković, istoričar i član SPS, obavestio „doktora Šapića, da ukoliko ne zna postoji drugi muzej srpske istorije, a da je Muzej Jugoslavije najposećenija muzejska ustanova u regionu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari