Kad se Dačić iz Kine vrati: Sledi odluka o sudbini koalicije SPS i Palmine JS? 1Foto: Beta/Dragan Gojić (arhiva)

Koalicija SPS i JS već duže vreme je na klimavim nogama, a ti odnosi dodatno su pogoršani nakon jednostranog pokušaja Dragana Markovića Palme da SMS-om raskine koaliciju.

Socijalisti poručuju da je očigledno sve sazrelo da ta koalicija, u kojoj se jedan koalicini partner neprekidno šlepa na leđima drugog, prestane da postoji. Iako je to stav dobrog dela baze SPS, odluka će, ipak, biti doneta na stranačkim organima, po povratku Ivice Dačića u zemlju.

Ta koalicija, kako navode sagovornici Danasa iz SPS, opstaje već 16 godina zahvaljujući ličnom prijateljstvu Ivice Dačiča, lidera SPS i Dragana Markovića Palme i trpeljivosti socijalista.
.

*Koalicija zasnovana isključivo na prijateljstvu Dačića i Palme

„To ne znači da i Dačić ne misli da se Jedinstvena Srbija dugi niz godina na izborima šlepa uz SPS. Samo što je Dačiću lakše da Palmi kaže da on želi da nastavi saradnju sa njim, ali da mu članstvo to zamera“, kažu u SPS.

Upravo zbog tog ličnog prijateljstva, kako navode u ovoj stranci, Marković je za saopštavanje neprijatne vesti socijalistima izabrao baš momenat kada Dačić nije u zemlji, već u dalekoj Kini. Time je želeo da izbegne mogućnost da Dačić odgovara na neprijatna pitanja. Već je to prepušteno ostatku rukovodstva SPS.

Lider Jedinstvene Srbije, dan nakon, što je obelodanjena poruka kojom raskida koaliciju, demantovao je da je slao bilo kakvu poruku rukovodstvu SPS, navodeći da su to kafanske priče.

Iz JS tvrde da je koalicija sa Socijalističkom partijom izdržala mnoge testove u proteklih šesnaest godina, da je ostala stabilna, kao što je stabilna i njihova zajednička posvećenost radu u korist boljeg života građana Srbije. Stabilna je koliko i bratski odnosi predsednika dveju stranaka Ivice Dačića i Dragana Markovića Palme.

Kad se Dačić iz Kine vrati: Sledi odluka o sudbini koalicije SPS i Palmine JS? 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

*Da li JS traži novog koalicionog partnera?

Odnosi nisu stabilni i koalicija nije postavljena na fer osnovi, odgovaraju iz SPS, ne želeći da komentarišu zbog čega je Dragan Marković Palma nakon prvobitne poruke o raskidu koalicije, reterirao i pokazao ponovo želju da nastavi saradnju sa socijalstima. Ne žele ni da nagađaju da li je Jedinstvena Srbija potražila novog koalicionog partnera u Srpskoj naprednoj stranci.

Vladan Zagrađanin, predsednik Izvršnog odbora SPS, ponavlja za Danas da su u utorak on i svi čanovi SPS dobili Palminu poruku da raskida koaliciju sa socijalistima i tu nema nikakve dileme, ni kafanske priče.

Kad se Dačić iz Kine vrati: Sledi odluka o sudbini koalicije SPS i Palmine JS? 3
Fejsbuk: Dragan Marković Palma i Ivica Dačić

*Srećan im samostalni put, poručuju socijalisti

„Da, dobio sam Palminu poruku i uzvratio sam najuljudnijom mogućom adekvatnom porukom. Poželeo sam im srećan put na sledećim izborima na koje će izaći samostalno“ , navodi Zagrađanin, navodeći da je predsednika stranke SPS, koji boravi u Kini uredno obavestio o najnovijim vestima.

Zagrađanin kaže da se nije čuo sa Draganom Markovićem Palmom, kao i da smatra da za tim nema potrebe, jer je u poruci sve rečeno.

A u Palminoj poruci socijalistima doslovce stoji:„Poštovani, želim da vas informišem da ne želim više da vam budem na teretu, kako je moj poštovani brat Ivica Dačić rekao meni kako mu vi stalno spočitavate. Veoma brzo ću biti u jednoj emisiji, na televiziji koja naravno nije Šolakova, i saopštiti da ja više nisam u koaliciji sa vama, a da ću na sledeće izbore izaći samostalno. Želim vam puno uspeha u daljem radu. Dragan Marković Palma“.

Socijalista Toma Fila, kandidat SPS-JS na beogradskim izborima kaže da potpuno pdržava Zagrađaninov otpozdrav Palmi i da on ima istu poruku- srećan vam put, ako želite da odete.

Navodi i da bi mu lično bilo žao da se ta dugovečna koalicija raskine, pre svega zbog prijateljstva Dačića i Palme, ali i sopstvenog prijateljstva sa liderom JS koje datira još iz vrema Stranke srpskog jedinstva, Željka Ražnjatovića Arkana. Ipak, Fila, priznaje da JS u Beogradu ima jednog odbornika i to zahvaljujući SPS, mada tu i nema glasače.

I socijalisti sa kojima smo razgovarali, inače, tvrde da već godinama na svojim plećima nose teret zvani JS.

Kad se Dačić iz Kine vrati: Sledi odluka o sudbini koalicije SPS i Palmine JS? 4
foto FoNet Aleksandar Barda

*Jedinstvena Srbija ima podršku svega 0, 9 odsto građana, a ima čak pet poslanika

„Oni nemaju ni 0,9 odsto glasova podrške. Nemaju 20 000 glasova, a za pet poslanika koliko su nam uzeli u republičkom parlamentu morali bi da imaju najmanje 120 000 glasova. Imaju samo pečat firme. Šlepaju se uz nas sve vreme. Uzimaju nam odbornike. Tako da su bez podrške građana obezbedili odbornike, od Vranja, preko Niša, Čačka, Kragujevca, do Beograda“, kaže sagovonik Danasa iz SPS.

On dodaje da je zanimljivo da je Palma za lokalne izbore u Jagodini dobio 18 000 glasova, a za parlamnentarne izbore 6 000 glasova. „Gde je ta razlika,“kaže naš sagovornik i dodaje da svi opštinski odbori SPS misle sve najgore o koaliciji sa Jedisntvenom Srbijom i najviše bi voleli da ona i ne postoji. To misle i svi potpredsednici SPS-a ,ali je pitanje zašto se ne usuđuju ništa da kažu.

* Da se utvrdi ko je pisao poruku – Palma ili Starčević

Niko u Socijalističkoj partiji Srbije nije ipak bio spreman da kaže kakva je budućnost koalicije koja postoji 16 godina. Kažu čekaju da se Dačić vrati s puta.

„O sudbini koalicije razgovaraćemo na stranačkim organima. Bilo bi dobro da se konačno razjasni da li je poruku o raskidu koalicije pisao sam Palma, a u njegovo ime slao njegov zamenik Života Starčević, ili je Starčević to učinio na svoju ruku. Bilo bi dobro i da svi skupa čuju čime je to nezadovoljan manjinski partner, Jedinstvena Srbija, u zajedničkoj koaliciji“, poručuju sagovornici iz SPS, ne želeći da prejudiciraju konačnu odluku o budućnosti koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari