Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je sinoć, na svečanoj svetosavskoj akademiji u zdanju Makedonske opere, da Srbija nema nikakve pretenzije prema Makedoniji, već da srpski narod želi da sa makedonskim bude u još boljim odnosima. „Ovde u Makedoniji želim jasno da kažem: osnovna hrišćanska poruka je ‘ljubi bližnjeg svog’.

Mi nemamo bližih od Makedonaca i drugih naroda koje žive na prostorima bivše Jugoslavije. Zato još jednom uveravam sve u Makedoniji koji imaju ikakve sumnje, da Srbija ne samo što nema nikakve pretenzije prema Makedoniji, niti njenom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nacionalnom identitetu, već naprotiv, želimo da nastavimo da budemo najbolji prijatelji makedonskom narodu“, naglasio je Dačić. Osvrnuvši se na odnos međunarodne zajednice prema Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem. „Odnos međunarodnog faktora prema našem narodu u neposrednoj prošlosti nije bio u saglasnosti sa našim nacionalnim državnim interesima, posebno prema našem narodu na Kosovu i Metohiji. Smatramo da sva otvorena pitanja u regionu treba da se rešavaju mirnim putem, dogovorom, onako kao što je Sveti Sava smirivao posvadjanu braću“, podsetio je Dačić.

Makedonski premijer Nikola Gruevski istakao je da je srpski narod „deo koji se ne razdvaja u multietničkom i multikulturnom mozaiku Republike Makedonije“. Obojica premijera saglasni su da je cilj dveju država evropska vizija preko regionalne saradnje i razmena iskustava u svim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari