Dačić u Berlinu: Briselski sporazum ostao mrtvo slovo na papiru 1Foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Berlinu predstavniku Prištine Dželjalju Svečlji, na početku svog obraćanja na ministarskom sastanku Berlinskog procesa, da je Briselski sporazum ostao mrtvo slovo na papiru zbog nepoštovanja obaveza od strane Prištine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

 

Dačić učestvuje danas u Berlinu na 10. Ministarskom sastanku Samita Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Dačić je opovrgao Svečljine tvrdnje da Kosovo prednjači u odnosu na ostale zemlje u implementaciji međunarodnih sporazuma, kao i da je ozbiljan partner u borbi protiv kriminala i iregularnih migracija, i podsetio da je Berlinski proces usledio kao rezultat pozitivne atmosfere koja je stvorena u dijalogu Beograda i Prištine potpisivanjem Briselskog sporazuma 2013. godine.

„Ja sam taj sporazum potpisao u ime Srbije, Hašim Tači u ime Prištine i Ketrin Ešton u ime EU, uz direktnu podršku tadašnje kancelarke Angele Merkel i američke državne sekretarke Hilari Klinton. Moram da kažem da posle deset godina od početka Berlinskog procesa, 11 godina od Briselskog sporazuma ne bih mogao da se složim sa konstatacijom, čak bih mogao reći da je potpuno suprotno od onog što sam čuo od predstavnika Prištine, da je Kosovo na prvom mestu u sprovođenju reformi“, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je, što se tiče Briselskog sporazuma, on ostao mrtvo slovo na papiru i dodao da „takozvano Kosovo ne samo da je odbilo da sprovede Briselski sporazum, nego sprovodi teror nad srpskim narodom“.

Naglasio je da posle 11 godina nije formirana Zajednica srpskih opština za koju su garantovale EU, Angela Merkel i Hilari Klinton.

„Došlo je do slanja specijalne policije na sever Kosova gde žive isključivo Srbi što nije dozvoljeno sporazumom sa NATO, a što je dogovoreno kada smo Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja bili u sedištu alijanse. Srpskih policajaca nema na severu, nema ni srpskih sudija i tužilaca, ali ima hapšenja Srba, zabrane srpske robe, proterivanja srpskih institucija i organa“, rekao je Dačić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Dačić je još rekao da možda ima sudskih postupaka, ali da nema nijednog protiv onih koji su počinili zločin nad Srbima i podsetio da za ranjavanje Srba nije otvorena ni jedna istraga.

„Kada je reč o crnoj rupi, dobro znam da je celo Kosovo bilo crna rupa organizovanog kriminala kada je EU uvodila viznu liberalizaciju. Dobro znam da je Nemačka bila protiv da se odobri vizna liberalizacija“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari