Dačić: UN potrebnije više nego ikad 1Foto: Bet/SC Chamber UN/Loey Felipe

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su danas, kada se svet nalazi u procesu velikih i ubrzanih promena, Ujedinjene nacije potrebnije više nego ikada pre i da Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje te organizacije.

Odlučni smo u odbrani međunarodnog prava, uključujući Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 kojom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, rekao je Dačić na obeležavanju Dana UN.

On je istakao da Srbija ima stalnu posvećenost očuvanju i izgradnji mira, između ostalog i kroz učešće u mirovnim misijama UN, kao vodeća država u regionu i među prvih deset evropskih država po broju vojnih i policijskih snaga koje u njima učestvuju.

Srbija najviše od svih međunarodnih organizacija voli UN, zato što je to izbalansirana organizacija koja vodi računa i o našim državnim i nacionalnim interesima, naveo je Dačić.

On je poručio i da UN kao organizacija treba da se učini efikasnijom i potrebnijom za sve zemlje sveta, one koje se ne mogu smatrati velikim silama.

Šef Kancelarije UN u Beogradu Simona Mirela Mikulesku je, ukazujući na važnost izgradnje poverenja i stabilnosti u regionu, naglasila da je Srbija od svih zemalja Zapadnog Balkana dala najsnažniji doprinos u mirovnim operacijama UN.

Ona je pozdravila i nastojanja Srbije da poveća broj žena u redovima „mirovnjaka“.

Mikulesku je poručila i da će UN ostati stabilan partner Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari