Dačić iz Kine poslao podršku Vučiću, "naročito u vezi sa Kosovom" 1foto FoNet/MUP Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je danas iz Kine, gde je u višednevnoj poseti, poručio da pruža nedvosmislenu podršku politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naročito u vezi s Kosovom, o čemu je Vučić najavio da će govoriti sutra, u petak, u Beogradu.

„Ovde, u Кini, kada se neko od političara nalazi u inostranstvu dobro može da se vidi koliko je velika i značajna uloga Srbije i predsednika Vučića u međunarodnim odnosima, on se ovde ističe kao lider jedne zemlje koja vodi samostalnu i nezavisnu politiku i kako su to Кinezi uveli u javnu retoriku – kreatora politike čeličnog prijateljstva Kine i Srbije“, preneo je ministar.

Dačićevo ministarstvo je saopštilo da je on rekao da „to daje Srbiji veliki kapacitet da razvija ekonomske i političke odnose“.

U saopštenju piše da je „Dačić podvukao da smatra da je obaveza svih da daju doprinos takvoj politici koja pre svega vodi računa o nacionalnim i državnim interesima, u uslovima kada je Srbiji teško, kada je naš narod na Kosovu i Metohiji ugrožen, kada Srbija trpi pritiske zbog svoje nazavisne, samostalne spoljne politike, kada postoji nestabilnost u regionu i kada su svi naši neprijatelji ujedinjeni u napadu na Vučića“.

Upravo zato, ukazao je on, „i u očekivanju onoga što će predsednik Vučić sutra reći o Кosovu i Metohiji, želim da mu pružim nedvosmislenu podršku da nastavi da vodi odlučnu politiku zaštite državnih i nacionalnih interesa“.

Dačić je rekao da „s druge strane imamo neodgovornu antidržavnu i antisrpsku politiku opozicije koja koristi sve moguće razloge i povode, počev od navodne štetnosti litijuma, do pitanja posete predsednika Izraela, situacije na KiM, napada na Srbe u BiH, odnosa prema Rusiji i Kini“ što sve „slabi nacionalni i državni interes i ima za cilj da oslabi Srbiju“.

Dačić je rekao da „samo jaka Srbija može da odbrani nacionalne i državne interese i da samo jak predsednik može da vodi zemlju u ovako teškim uslovima“, a „znajući koliko on (Vučić) znači za Srbiju u međunarodnim odnosima, dajem nedvosmislenu podršku njegovoj politici u teškim, odlučnim trenucima za Srbiju i siguran sam da će doneti prave odluke za dalju sudbinu Srbije“, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari