Srpski premijer Ivica Dačić pozvao je juče u Viljnusu litvanski parlament da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, jer bez toga SSP ne može da počne da se primenjuje sa EU.


„Ja sam siguran da je Srbija ispunila sve uslove, i za dobijanje datuma za početak pregovora, ne samo za ratifikaciju SSP. Dvadeset šest zemalja EU ratifikovalo je ovaj sporazum, među njima i one koje tradicionalno imaju primedbe na Srbiju ili nisu baš prijateljske prema Srbiji“, rekao je Dačić.

Dačić je posle razgovora s litvanskim premijerom Algirdasom Butkevičiusom rekao da je došao u Viljnus kako bi pomogao da se prevaziđu problemi u odnosima između Srbije i Litvanije, koji postoje poslednjih nekoliko godina.

Premijer Srbije naveo je da su ključna dva problema u bilateralnim odnosima teškoće sa investicijama određenih litvanskih kompanija u Srbiji i sporovi koji su iz toga nastali i izbor predsednika Generalne skupštine UN u kojem su zvanični Beograd i Viljnus praktično bili protivkandidati.

„Mislim da sve to treba da ostavimo iza nas i prevaziđemo sve probleme. Srbija i Litvanija su prijateljske zemlje i ne postoji nijedan razlog za međusobne probleme“, rekao je Dačić.

On je najavio da će Srbija podržati Litvaniju u kandidaturi za članicu SB UN u narednom mandatu, kao i da će predložiti rešenje problema koji su se javili kod litvanskih investicija u Srbiji.

„Očekujemo da litvanski parlament što pre ratifikuje SSP, jer bez toga on ne može još da počne da se primenjuje. Naši odnosi mogu biti bolji u gotovo svim poljima, naročito u ekonomiji. Zaista bih bio srećan da u vreme predsedavanja Litvanije EU Srbija napravi odlučujući korak dalje ka članstvu“, rekao je Dačić.

Prelomna tačka

Premijer Butkevičijus je istakao da Litvanija podržava evropske integracije Srbije i pozdravio korake koji idu u pravcu normalizacije odnosa s Kosovom, ističući da bi poseta Dačića mogla da bude prelomna tačka u unapređenju bilateralnih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari