Dajmel: OEBS ima pravo da se “umeša” 1

Najpre treba imati na umu principe po kojima funkcioniše Misija OEBS-a u Srbiji, a to su da je OEBS bio pozvan od strane Srbije da bi pomogao državi, između ostalog, u demokratizaciji, uspostavljanju vladavine prava i borbi protiv manjkavosti koje i dalje postoje.

Državama koje deluju u okviru OEBS-a, poput Srbije, i dalje je potrebna pomoć da bi se uspostavili pravosudni sistemi koji garantuju poštovanje svačijih osnovnih prava i sloboda na fer i nezavisan način. U tom kontekstu, jačanje nezavisnosti pravosuđa, razvoj i reforme policije u skladu sa demokratskim principima su ključni elementi. Dakle, u okviru je mandata OEBS-a i smatram da je to i njegova obaveza da se osvrne na propust policije u Srbiji, što je, čini se, bio slučaj sa akcijom rušenja u aprilu u Savamali, kaže za Danas Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, komentarišući kritike zvaničnog Beograda na račun Misije OEBS-a povodom izjava o Savamali.

Naša sagovornica ističe da se “isto odnosi” na Zaštitnika građana, “što je nezavisno i autonomno vladino telo, zaduženo za zaštitu i unapređenje prava i sloboda”, pa “organi javne uprave imaju zakonsku obavezu da sarađuju sa Zaštitnikom građana, omoguće mu pristup svim objektima i podacima, bez obzira na stepen poverljivosti, kada je to značajno za pokrenutu proceduru”.

– Ukratko govoreći, obe institucije, i OEBS i Zaštitnik građana, s pravom su se “umešali” i izrazili svoju zabrinutost zbog “nezavisnih institucija”, odnosno zbog akcije policije izvedene u noći između 24. i 25. aprila 2016, koja se uzdržala od odgovora na pozive građana, kao i zabrinutost zbog aktuelne istrage tužilaštva. Nije dovoljno samo predati izveštaj MUP-a tužilaštvu, već treba i dokazati da tužilaštvo valjano funkcioniše, u skladu sa vladavinom prava i rešiti predmet u razumno vreme, smatra Johana Dajmel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari