Damnjanović: Aktuelna politika prema Kosovu predstavlja bruku i sramotu za celu naciju 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Aktuelna politika prema Kosovu predstavlja bruku i sramotu za celu naciju, ocenila je predsednica Omladine Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Ana Damnjanović i ukazala da svaka vrsta primene Sprorazuma o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine predstavlja „izdaju za Srbe i Srbiju“, jer je reč o direktnom kršenju Ustava.

Govoreći o zamrznutom konfliktu, ona je FoNetu rekla da je problem „kada niste ni tamo ni ovamo, kada balansirate između toplog i hladnog“.

„Nismo deca da jednostavno vučemo te konflikte sa sobom i da ne možemo da ih rešimo. Nema dileme u tome da je Kosovo neotuđivi deo Srbije“, naglasila je Damnjanović u serijalu razgovora Kosinus.

Ona smatra da rizik sukoba postoji i da je Kosovo oteto i citira počivšeg poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla „da nas u 21. veku za Kosovo vezuju mere i provere svih nas“.

„Ako nismo sposobni da zadržimo Kosovo i Metohiju, jednostavno nestaćemo kao narod, a na našem mestu živeće neko drugi“, procenila je Damnjanović.

Upitana o Zajednici srpskih opština (ZSO), ona je uzvratila da joj je smešno da je neko predložio zajednicu Srba u Srbiji.

„To je bilo kao da sad vi u Beogradu tražite zajednicu beogradskih opština. Tu uopšte nema logike. Jedina logika bi bila da je neko možda predložio da se napravi zajednica albanskih manjina, jer oni to u Srbiji jesu“, rekla je Damnjanović.

Upitana da li bi Kosovo trebalo da bude član Ujedinjenih nacija (UN), podseća da ono to već jeste kao deo Srbije.

„Kosovo je već član u UN, jer je ono naša južna srpska autonomna pokrajina. Tako da tu dileme isto nema“, poručila je Damnjanović.

Kada je reč o izjašnjavanju građana Srbije o rešenju za pitanje Kosova, smatra da bi referendum mnogima odgovarao zbog manipulacija brojevima.

„Referendum bi mnogima odgovarao upravo zato što smo svedoci da su mnogi pokazali kako barataju brojkama kada je bilo koji vid glasanja u pitanju. Ali na referendumu ne može da se nađe pitanje koje krši naš Ustav“, precizirala je Damnjanović.

Kada je reč o formatu u kojem bi trebalo da bude rešeno pitanje Kosova, ona dijalog vidi kao moguće rešenje samo ako u njemu učestvuju UN, jer bi na taj način bile uključene i Rusija i Kina, koje ne prihvataju nezavisnost te, kako kaže, „imaginarne države“.

„Sada jedini problem za Evropsku uniju (EU) jeste što oni verovatno imaju tu dozu bojaznosti kada je u pitanju bratski odnos Srbije i Rusije“, ocenila je Damnjanović.

Po pitanju izbora između EU i Kosova, ona ističe da Kosovo za svakog Srbina predstavlja svetinju i da je svaki Srbin povezan sa Kosovom.

Prema njenom mišljenju, „EU sa sobom donosi maskaradu, kockanje našim identitetom i moralne norme koje uopšte nisu onakve kakve su bile nekada pravilne, nego su nekako izopačene“.

„Srbiji treba vratiti njene tradicionalne vrednosti, koje počivaju upravo na Kosovu i Metohiji. Tamo je temelj“, zaključila je Damnjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari