Dan odluke za odnose Srbije s Holandijom i Haškim tribunalom mogao bi biti 10. maj, kada će u Beogradu boraviti i delegacija holandskog parlamenta i glavni haški tužilac Serž Bramerc.


Parlamentarci, članovi Odbora za evropske poslove, tog utorka će završiti dvodnevni boravak u Srbiji, a Bramerc će doći u završnu posetu, pred junski izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Stav holandske skupštine biće presudan za odluku tamošnje vlade o tome da li će podržati kandidaturu Srbije za članstvo u EU bez obzira na to što su Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi.

Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, ističe za Danas da će poseta holandskih poslanika obuhvatiti razgovore o svim temama koje su od važnosti za jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje, među kojima je i pitanje pune saradnje Srbije s Haškim tribunalom, odnosno hapšenje Mladića i Hadžića.

Varga kaže da će delegacija iz Holandije imati sastanak s predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić Dejanović, kao i s predstavnicima Odbora za evropske integracije. Takođe, biće priređen i radni ručak sa članovima nekih skupštinskih odbora. Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, još nije utvrđeno s kojim predstavnicima izvršne vlasti će Holanđani razgovarati, ali će svakako biti sastanaka i sa članovima Vlade Srbije.

Laslo Varga podseća da je još 2009. delegacija Narodne skupštine posetila parlament u Hagu i da je dolazak u maju zapravo „uzvratna poseta“. „Nakon konstituisanja novog saziva holandske skupštine pre nekoliko meseci, poslao sam pismo predsednici njihovog Odbora za evropske poslove i, posle nekog vremene usaglašavanja svih aspekata posete, zakazali smo dolazak holandskih poslanika za 9. i 10. maj“, objašnjava Varga. Kako ističe, ovo je prilika da se nastavi s menjanjem ne baš idealne slike koju Srbija ima u holandskom društvu, ali i šansa da se još više razvije saradnja dve zemlje u svim oblastima.

Svinen Federik, portparol tužilaštva Haškog tribunala, ističe za Danas da poseta Bramercova poseta Beogradu, koja je zakazana za 10. i 11. maj, nema nikakve veze s boravkom holandskih parlamentaraca u Srbiji. Kako ukazuje, dolazak Serža Bramerca je od velikog značaja, jer se njegov redovni izveštaj o saradnji Srbije s Haškim tribunalom „privodi kraju“.

„Delegacija holandskog parlamenta je pre nekoliko nedelja posetila Serža Bramerca, s kojim su razgovarali o budućnosti suda u Hagu, saradnji Srbije s Tribunalom, ali i o nekim drugim pitanjima koja se tiču rada ovog suda“, navodi Federik. On nije želeo da odgovori na pitanje Danasa da li se nešto promenilo u odnosu na poslednji Bramercov izveštaj, već je naveo da će glavni tužilac prestaviti taj dokument Savetu bezbednosti UN u junu. Bramerc je već bio u Srbiji ove godine, u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari