Kako protiče obeležavanje "Dana oslobođenja Kosova" u Prištini? 1foto EPA-EFE/Georgi Ličovski

Na Kosovu Albanci i kosovske vlasti danas obeležavaju „Dan oslobođenja“, kako vide ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999 na Kosovo, a nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Ove godine obeležavaju okruglu godišnjicu – 25 godina.

U Prištini se danas održava niz svečanosti, a započelo se od dana potpisivanja Kumanovskog sporazuma u nedelju.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, objavila je video snimak na mreži Fejsbuk koji počinje izjavom bivšeg američkog predsednika Bila Klintona o početku bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, a koji sadrži i slike bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, a nastavlja se izjavama bivšeg kosovskog predsednika Ibrahima Rugove i Adema Jašarija.

Toni Bler je inače specijalni gost kosovskih vlasti ove godine. On je u ponedeljak govorio na svečanoj sednici kosovske skupštine, piše KoSSev.

Svečana sednica se održana je i danas u 10 časova, na kojoj je govorio predsednik Albanije, Bajram Begaj.

Sa njim se najpre jutros sastala Osmani.

Tačno u podne, ispred zgrade Vlade, održan je defile kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i kosovske policije, a kosovski mediji i zvaničnici već uveliko javljaju o atmosferi.

Glavna ulica u Prištini okićena je transparentima, sa specijalnim logom koji je još krajem maja, na svojim mrežama promovisao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

U crno – crvenoj boji, na beloj pozadini, sa motivima koji treba da podsete na albansku istoriju i kulturu, ali i kako je to objasnio kosovski premijer, „belog goluba koji simbolizuje mir i slobodu, kao i simbol dvoglavog i budnog orla“, u sredini je ispisano „25 godina slobode na Kosovu“.

Kosovski mediji posebno ističu da će na paradi KBS-a i kosovske policije, biti izloženi različiti sistemi naoružanja.

Svečanost će se nastaviti u Uroševcu, gde se očekuje otkrivanje statue ovogodišnjeg specijalnog gosta – Tonija Blera.

Na Kosovu boravi i bivši sekretar NATO-a, Džordž Robertson.

Inače, u Prištini već tri dana traju manifestacije sa svečanim zvanicama povodom završetka NATO bombardovanja, podseća KoSSev.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti sinoć je, uoči današnjih svečanosti povodom ulaska NATO trupa na Kosovo, održao svečanu večeru sa zvaničnicima iz Velike Britanije, SAD-a, Albanije i Hrvatske.
Na današnji dan

Na današnji dan, pre 25 godine, ušle su prve NATO trupe na tadašnju teritoriju Savezne Republike Jugoslavije. Ulasku trupa kojima je mandat dat na osnovu Rezolucije 1244, prethodilo je potpisivanje vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, tri dana ranije, koji je označio kraj NATO bombardovanja SRJ.

Sporazum je usledio nakon 11 nedelja bombardovanja i pet dana pregovora.

Srbi se ovog dana sećaju kao dana povlačenja srpskih snaga koje je pratilo i oko dve trećine srpskog stanovništva, najviše iz Metohije i intenziviranja etnički motivisanih zločina protiv stanovništva koje je ostalo. Većina se nije više vratila u svoje kuće, piše KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari