Danas Kolegijum Skupštine Srbije: Tema primena preporuka ODIHR 1foto: Vojin Radovanović/Danas

U Domu Narodne skupštine u devet sati počinje sastanak Kolegijuma parlamenta na čijem će dnevnom redu biti rad na preporama Misije ODIHR o izbornim uslovima.

Kolegijum je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Na sastanak su pozvani članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS i ODIHR u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Opoziciona koalicije Srbija protiv nasilja saopštila je u petak da su oni, koalicija NADA i inicijativa ProGlas usaglasili jedinstvenu platformu kojom će nastupiti na kolegijumu i navela ključne zahteve koji se moraju ispuniti pre održavanja bilo kojih izbora.

U saopštenju se navode tri ključna zahteva „koji moraju biti ispunjeni pre održavanja bilo kojih izbora“, a prvi je „revizija biračkog spiska, u čemu će učestvovati i opozicione stranke i nevladine organizacije, u skladu sa preporukama ODIHR-a“.

Tu spada i „zaustavljanje široko rasprostranjene zloupotrebe medija od strane vlasti i uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja javnog servisa RTS-a“.

Tu je  i „održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda, te je naglašeno da će opozicija inistirati i na ispunjenju svih (25) preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR-a.sp;

Srbija protiv nasilja istakla je i da će opozicija insistirati i na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari