Odluka o tome da li će sutra biti nastavljeni pregovori s Prištinom biće doneta danas, ističe za naš list državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.


„Mi nudimo da se u predstavljanju Kosova navodi Rezolucija 1244, a Priština traži da tu stoji i ocena Međunarodnog suda pravda. Razmotrićemo još jednom da li ima približavanja stavova. Ako i mi i oni ostanemo pri svome, nema potrebe da se sastajemo“, ukazuje Ivanović.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je juče da će Kosovo u regionalnim forumima biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država. „To će se postići pominjanjem deklaracije o nezavisnosti, mišljenja Međunarodnog suda pravde i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, naveo je Tači. On je nagovestio da je takav sporazum postignut pre dva dana u Prištini, tokom sastanaka zamenika državnog sekretara SAD Vilijama Barnsa s najvišim zvaničnicima Kosova.

S druge strane, Šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović nedavno je izjavio za Danas da nastavak pregovora 21. februara, uprkos najavama, nije definitivno preciziran i da se o tome još razgovara.

Glavna tema sastanka biće regionalno predstavljanje Prištine, a Stefanović tvrdi da dve strane još nisu približile stavove. On nije želeo da komentariše spekulacije o zahtevima Prištine da se u fusnotu za njeno predstavljanje, uz Rezoluciju 1244 SB UN i mišljenje Međunarodnog suda pravde, nađe i Rezolucija Skupštine Kosova o proglašenju kosovske nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari