Danas sastanak mandatarke i predsednka države: Brnabić i Vučić o strateškim odlukama 1Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic (Arhiva)

Mandaratka za sastav vlade Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas kako bi razgovarali o strareškim odlukama, najavila je danas Brnabić novinarima.

On je objašnjavajući svoju raniju izjavu da će Srbija „morati da donese strateške odluke i strateški preispita neke stvari“ koje se tiču energetike, najavila je da će se u toku dana sastati Vučićem kako bi i o tome razgovarali, kao i da veruje da će Vučić u subotu govoriti i o tome.

Ranije danas govorila sam o tome da je bivši jugoslovenski naftovod Janaf, koji je danas na teritoriji Hrvatske, jedini kojim možemo da se snabdevamo naftom, rekla je Brnanić i dodala da se iz hrvatskih medija videlo da je Hrvatska bila ta koja je insistirala da Srbija ne bude izuzeta iz EU zabrane uvoza ruske nafte.

„Verovatno, kao što sada sve države grade alternativne pravce, ‘gasovode i to’, moramo da pokušamo da napravimo alternativne pravce za naftu, zato što imamo nepouzdanog snabdevača i zemlju koja želi da energetske kapacitete koristi u političke svrhe“, rekla je Brnabić i istakla da je to njeno viđenje situacije i da ne može unapred da govori o sastanku sa Vučićem.

„Očigledno je da je Hrvatska spremna da taj naftovod i energetiku koristi u političke svrhe“, rekla je Brnabić i dodala da je sad pitanje kako možemo „to da diversifikujemo“ kako bi umanjili rizike.

„Mi godišnje plaćamo između 45 i 48 miliona evra za korišćenje Janafa, i jedan jedini dan nismo kasnili. Ponašali smo se kao stabilan i pouzdan partner, ali je očigledno da Hrvatska želi da koristi svoju poziciju, da politički utiče na neke stvari u Srbiji, koristeći energetiku. To je neprihvatljivo“, rekla je Brnabić i podsetila da je upravo to EU zamerila Rusiji.

Ukazala je da, ako ne možemo da koristimo rusku naftu, to znači da ćemo je plaćati barem 20 odsto skuplje, „što su stotine i stotine miliona evra iz džepova građana Srbije“.

„Hvala našim odgovornim partnerima iz EU koji su rekli hajde da pomerimo tu odluku (o neizuzimanju od zabrane uvoza ruske nafte) do 1. decembra, i mi ćemo nastaviti da razgovaramo, ali to bi bila pogubna odluka za naše građane i privredu. Snašli bi se, plaćali bi skuplje ali ne bi bilo fer“, ocenila je Brnabić.

Obraćanje javnosti predsednika Vučuća zakazano je za sutra u 10 sati iz Palate Srbija, kada se očekuje da saopšti, kako je najavljivano važne državne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari