Nova Vlada Srbije imaće čak 25 odsto novih lica: "Poznato je samo nekoliko imena, moguća iznenađenja" 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Kako Danas saznaje iz diplomatskih izvora, nova vlada Srbije imaće, u odnosu na prethodni sastav, oko 25 odsto novih lica, ali bez navoda o tome da li će oni biti nestranačke ličnosti ili samo političari, manje poznati javnosti.

Čini se da je formiranje vlade u septembru trpelo i nije bilo na vrhu agende vladajuće koalicije usled problema na Kosovu i spoljnopolitičke pozicije koja je uključivala i brojne kompleksne sastanke, komentariše za Danas Bojan Klačar, programski direktor CeSID odugovlačenje kao i medijske spekulacije o budućim ministrima u novoj vladi Srbije.

Ne sporeći, kako kaže, da je bilo i drugih prioriteta čini se da su ti procesi mogli ići paralelno, posebno kada se zna da nema nepoznanica u pogledu većine.

– Drugi razlog za prolongiranje mogu da budu personalna rešenja: ovo je prva vlada SNS koja stupa na snagu za vreme velike krize i vrlo složene međunarodne pozicije i svako ime je važno. Za očekivati je značajne personalne promene i promene u resorima pa će se verovatno menjati i Zakon o vladi – smatra sagovornik Danasa.

Nova Vlada Srbije imaće čak 25 odsto novih lica: "Poznato je samo nekoliko imena, moguća iznenađenja" 2
Bojn Klačar Izvor: N1

Kao nikada do sada, ističe on, veoma se malo zna o mogućim personalnim rešenjima.

– Poznata su samo tri, četiri imena, dok za ostale pozicije gotovo i da nema glasina. U tom smislu je moguće i da se kao iznenađenja pojave neke nestranačke ili javne ličnosti ili da neke uticajne ličnosti napuste vladu, ali je politika SNS uvek bila da se ne odriče lako određenih kadrova već da u slučaju nekih promena oni dobiju i adekvatnu novu, drugačiju poziciju – smatra Bojan Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari