doček ispred skupštineFoto: Shutterstock/Mitzo

Poslanici skupštine Srbije počeće danas prvo vanredno zasedanje sa 60 tačaka dnevnog reda, među kojima je prva usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, dogovorene na Svesrpskom saboru u junu.

Na dnevnom redu je i povećanje takse za javni medijski servis sa 299 na 349 dinara, kao i izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti i Zakona o platnim uslugama.

Poslanici će usvojiti nekoliko zakona o zaduživanju države, kao i više međunarodnih sporazuma među kojima i one u oblasti odbrane sa vladom Sao Tome i Principe, Mađarske, Kazahstana i Gabona.

Očekuje se i izbor guvernera Narodne banke Srbije, a za tu funkciju ponovo je predložena aktuelna guvernerka Jorgovanka Tabaković, dok je za viceguvernera predložen Željko Jović.

Za novog predsednika Fiskalnog saveta predložen je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Blagoje Paunović, a za člana tog tela ponovo je predložen Nikola Altipamarkov.

Skupština će dati saglasnost na finansijski plan Agencije za energetiku, Regulatornog tela za elektronske medije i Komisije za hartije od vrednosti za 2024. godinu, a razmotriće i izveštaje o radu više agencija za prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari