Danas susret Ane Brnabić i Kristofera Hila: Sastanak deo protokola, Hil već sve rekao Vučiću 1Kristofer Hil foto EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Premijerka Srbije Ana Brnabić primiće danas u 10 sati u Vladi novog ambasadora SAD Kristofera Hila.

To će biti njihov prvi zvanični susret, od kako je Hil 31. marta predao akreditive predsedniku Srbije.

Mediji prenose da je u pitanju protokolarni sastanak na kojem neće biti otvarane važne teme.

U diplomatskim krugovima se može čuti da zaista ovaj susret nije od veće važnosti, budući da je Hil, kako kažu, predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, već preneo stavove SAD o najvažnijim pitanjima, poput uvođenja sankcija Rusiji koje Zapad očekuje od Beograda.

Hil je u sredu na konferenciji „Pozicija Srbije u evroatlantskoj zajednici“, koja je održana u onlajn formatu u Ambasadi Bugarske, rekao da je na Srbiji i njenim građanima da sami odrede bezbednosne i sigurnosne potrebe i da bi u slučaju da Srbija poželi da uđe u NATO morala da napravi dosta teških izbora, ali da bi imala podršku SAD.

On je naglasio i da pridruživanje EU podrazumeva mnoge teške izbore, a kada bi Srbija htela da uđe u NATO onda bi takođe bilo mnogo teških izbora koje bi morala da napravi, mnoge procedure da ispuni, u čemu je SAD spšremna da pomogne.

Iako je prilikom sletanja u Beograd rekao da se decenijama nije bavio situacijom ovde, zbog mora da razumem novu generacju ljudi, od kojih neki nisu bili ni rođeni kada je bio prethodni put bio u Beogradu, čini se da je sam njegov dolazak stvari u Srbiji pomerio.

Ipak, povodom takvog utiska u javnosti u američkoj ambasadi nam je rečeno da je ambasador Hil veoma posvećen poslu, ali nipošto nije umešan u formiranje nove vlade u Srbiji.

Upitan o dolasku u Beograd u završnici izborne kampanje, Hil je odgovorio da je došao što je brže mogao, jer je procedura u Senatu trajala skoro osam ili devet meseci, napominjući da to nema veze sa izborima u Srbiji.

Novi ambasador SAD u Srbiji dobar je poznavalac prilika u regionu i važi za nezgodnog pregovarača. Bio je zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini, a bio je i specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

Tokom dugogodišnje diplomatske karijere službovao je kao ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, bio je pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziji i Pacifik i šef američke delegacije na šestočlanim razgovorima o Severnoj Koreji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari