Predsednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović razgovaraće danas u Opatiji o unapređenju srpsko-hrvatskih odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između dve zemlje, najavljeno je u Zagrebu i Beogradu.

To je prvi susret Josipovića i Tadića od kako je hrvatski predsednik stupio na dužnost.

Kako su jutros preneli hrvatski mediji, Tadić i Josipović razmotriće otvorena pitanja među kojima su problemi granice, položaja manjina, sudbine zarobljenih i nestalih, kao i izbeglica.

Dnevni red sastanka nije fiksno određen, a mediji navode da se očekuje da šefovi država razgovaraju i o međusobnim tužbama pred Mađunarodnim sudom pravde u Hagu za genocid, kao i o saradnji u regionu.

Pitanje Kosova verovatno neće biti na dnevnom redu jer se obe države „slažu da se oko toga ne slažu“, ističu mediji pozivajući se na hrvatske izvore.

Tadić će avionom iz Beograda sletiti na aerodrom na ostrvu Krk gde će ga sačekati Josipović, a zatim će brodom Hrvatske ratne mornarice „Čista Velika“ zajedno doploviti do Opatije koja je izabrana upravo zbog toga što sastanak ima neformalni karakter, navodi se u Zagrebu.

Razgovor bi trebalo da počne posle 12, a trajaće oko dva sata. Izjave za medije su predviđene u 15.00 ispred opatijskog restorana „Bevanda“.

Hrvatski mediji navode i da je susret organizovan uz znanje i koordinaciju hrvatske vlade koju će na sastanku predstavljati državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Davor Božinović.

Od hrvatskog priznanja Kosova u martu 2008. odnosi dve države su pogoršani. Tadić nije došao na inauguraciju novog predsednika Hrvatske 18. februara u Zagreb zbog toga što je na tu ceremoniju bio pozvan i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Druga prilika za susret dvojice predsednika bio je samit o Zapadnom Balkanu, proteklog vikenda na Brdu kod Kranja, na kome Srbija nije učestvovala zbog toga što predstavnik Kosova nije bio predstavljen u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Josipović je više puta istakao da želi saradnju u regionu i da je spreman da se sastane sa Tadićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari