Kako je izgledalo predstavljanje izbornih lista na portalu Danasa: Ko je učestvovao, a ko ne? 1foto: Danas

Tokom predizborne kampanje portal Danas.rs pokrenuo je novi video format, emisiju „Stav“, koja iz dana u dan donosila predstavljanje izbornih listi koje nastupaju na narednim izborima.

Izborne liste pitali smo po pet pitanja za parlamentarne i beogradske izbore.

U želji da obradimo i one „klasične“ predizborne teme, ali i da fokus stavimo na one koje svoj prostor u predizborno vreme mahom ne dobijaju neke od tema su bile francusko-nemački predlog i sankcije Rusiji kao uslov za ulazak u EU, smanjenje inflacije, kao i uvođenje seksualnog obrazovanja.

Takođe, kada je reč o beogradskim temama, izborne liste pitali smo i o projektu Beograd na vodi, unapređenju prigradskih naselja, ali i rešenju 156 nehigijenskih i nelegalnih romskih naselja.

Ko je dobio poziv, a ko se nije odazvao?

Poziv za učešće u Danasov predizbornom programu dobile su sve liste koje su uspešno kandidovale za učešće na ova dva izborna nivoa.

Svoje predstavljanje za parlamentarne izbore nisu poslale liste:

  • „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“,
  • „Ivica Dačić – premijer Srbije“,
  • „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“,
  • „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga“,
  • „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg Predsednika, za našu zajednicu, za budućnost!“,
  • „Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“,
  • „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“,
  • „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“,
  • „Mi-glas iz naroda, profesor doktor Branimir Nestorović“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“,
  • „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“,
  • „Koalicija Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina (Alternativa Demokratike Shqiptare – Lugina e Bashkuar)“

Predstavljanje, kada je reč o beogradskim izborima, nisu poslale:

  • „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“,
  • „Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda“,
  • „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“,
  • „Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Duško Vujošević, Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro Beograde“,
  • „Usame Zukorlić-Promjena je pobjeda-Stranka pravde i pomirenja“,
  • „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“

Kako je izgledalo predstavljanje?

Prva epizoda bila je posvećena koaliciji „NADA„, koju je za parlamentarne izbore predstavljao potpredsednik Novog DSS-a Predrag Marsenić, a kad su u pitanju beogradski izbori, takođe DSS-ovac, Miloš Sarić.

U drugoj epizodi svoje predstavljanje je imala parlamentarna lista, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratske zajednica Hrvata u Vojvodini, čiji je nosilac Usame Zukorlić istakao podršku Palestini u sukobu sa Izraelom, a šta je još rekao pogledajte ovde.

Zatim je usledilo predstavljanje koalicije „Srbija protiv nasilja“. Kandidatkinja za narodnu poslanicu Biljana Đorđević istakla je da se ova koalicija zalaže za usvajanje seksualnog obrazovanja, dok je kandidat za gradonačelnika Vladimir Obradović naveo da treba preisipitati sve u vezi projekta Beograd na vodi. Šta su još rekli, vidite ovde.

Koalicija „Dobro jutro Srbijo“ odlučila se da je na parlamentarnom nivou predstavlja predsednik Dosta je bilo Saša Radulović koji je rekao da je potrebno da svi tajni dokumenti izađu iz mraka kako bi se smanjili kriminal i korupcija. Koje je još poruke, poslušajte ovde.

Peta epizoda donela je predstavljanje dvojice kandidata za gradonačelnika – Vladimira Gajića iz Narodne stranke i Ratka Ristića iz koalicije „Nacionalne okupljanje“.

Miša Vacić, koji se takođe kandidovao za gradonačelnika, ispred liste „Da se vojska na Kosovo vrati“, poručio je da bi na mestu gde se nalazi Beograd na vodi trebalo, kao u Sidneju, izgraditi operu, šta je još rekao pogledajte ovde.

Stranku Sulejmana Ugljanina, SDA Sandžaka, predstavljao je kandidat za poslanika Mirza Hajdinović, poručio je da je Gaza „koncentracioni logor na otvorenom“, a šta je još naveo pogledajte ovde.

Nakon SDA Sandžaka, usledilo je predstavljanje beogradske liste Grupe građana „Ćale, ovo je za tebe“, čiji je kandidat za gradonačelnika Petar Đurić rekao da je potrebno zaštiti Kosančićev venac da ne bi tamo nikao novi šoping mol, a šta još Đurić smatra, vidite ovde.

Zatim je red došao na koaliciju „Srbija na Zapadu„, koju su predstavili kandidat za gradonačelnika Vladimir Kovačević, predsednik stranke Nova-Da se struka pita, i nosilac liste na parlamentarnim izborima Zoran Vuletić.

Poslednji u okviru ovog serijala pojavio se kandidat za gradonačelnika Beograda liste „Mi Glas iz naroda“ Aleksandar Jerković, koji je naveo da kada su u pitanju nehigijenska romska naselja nisu dovoljne kozmetičke promene. Šta je još Jerković naveo, pogledajte ovde.

Emisije će biti emitovane i na Danasovom Jutjub kanalu do izborne tišine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari