Poslanica koja je na sebe navukla gnev naprednjaka tokom rasprave o litijumu: Ko je Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka? 1Foto: FoNet Milica Vučković, Ilustracija: Danas

„Bez litijuma neće ništa stati. Bez litijuma neće biti nikakve apokalipse, niti bilo kakve nemaštine. Bez litijuma neće biti nemaštine. Sa litijumom nećemo biti okićeni zlatom i parama i moram da naglasim da zaista nije sve u parama“, ocenila je ovih dana u Skupštini Srbije tokom raspave o zabrani iskopavanja litujuma i bora Danijela Nestorović, ovlašćeni predlagač Zakona o rudarstvu u ime celokupne opozicije.

Nestorovićeva je dodala da to možda jeste za „Anu, Aleksandra ili Dubravku“, ali da je za običan svet u Nedeljicama bitno da žive koliko-toliko zdravo.

„Za njih je bogatstvo mleko koje proizvode, med, kukuruz i ostali poljoprivredni proizvodi. Ne žive lako“, objasnila je poslanica Ekološkog ustanka i dodala da je predlog zakona koji je predložila opozicija da se iskopavanje trajno zabrani, ne do narednih vlasti, već do narednih generacija.

„Za sada je na nama, na našoj deci, ali zaista svoj našoj deci, ostavimo čistu vodu, vazduh i zemlju, što im je i Ustavom zagarantovano”.

Ovako je u Skupštini Srbije tokom rasprave o zabrani iskopavanja litijuma govorila Danijela Nestorović, navukavši pritom na sebe gnev, ne samo poslanika vlasti, već i njihovih medija, koji su tvrdili da je „ova Ćutina poslanica“ pokazala elementanu nepismenost, dok ju je predsednica parlamenta u nekoliko navrata optužila da laže.

Na pitanje kako podnosi silne optužbe na svoj račun, Nestorovićeva kaže za Danas da su to sve jezive stvari, ali da se ona sa njima nosi tako što podnosi tužbe protiv onih koji iznose neistine na njen račun.

Dok nije počela da se bavi ekološkim aktivizmom i opzicionim radom, ova rođena Voždovčanka živela je život prosečne Beograđanke, ali se onda sve izokrenulo.

Tako je prošle godine saznala da je pet, šest meseci policija nezakonito pratila njen telefon tako što su traženi listinzi telefona i bazne stanice, koje su locirale gde se njen telefon nalazi, a sve to dok je bila branilac aktivista sa Starice, koji se terete zbog aktivnosti na ovoj planini.

Za slučaj praćenja telefona Nestorović je sasvim slučajno saznala tako što su izveštaji iz postupka završili u jednoj privatnoj fotokopirnici.

Nestorovićeva je, inače, aktivizmom počela da se bavi 2019. godine i to preko Udruženja građana Kotež, naselja na levoj obali Dunava, u kome sada i sama živi.

„Tada smo zbog nagomilanih problema građana, nas par za vrlo kratko vreme raznim akcijama uspeli da podignemo u javnosti ove teme i rešimo bar deo problema“, kaže Nestorovićeva za Danas.

Inspiracija za bavljenje ekologijom bio joj je, kako kaže, nemarni odnos države prema prirodnim bogatstvima koje Srbija ima.

„Volim svoj grad, volim svoju zemlju“, kaže poslanica Ekološkog ustanka i dodaje da je dve godine kasnije zajedno sa kolegama osnovala Udruženje Ekološki ustanak. „Sve ostalo je istorija“.

Poslanica koja je na sebe navukla gnev naprednjaka tokom rasprave o litijumu: Ko je Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka? 2
Printskrin RTS

Već 2022. godine Nestorovićeva je izabrana za poslanicu srpskog parlamenta i to kao četvrta na listi MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović. Do septebra 2023. godine bila je deo poslaničke grupe MORAMO – ZAJEDNO, kada je napustila ovu poslaničku grupu.

Nakon toga, prešla je u novoformiranu poslaničku grupu Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije. Bila je članica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, i zamenica člana Odbora za prava deteta i Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

U aktulenom sazivu Skupštine Srbije, izabrana je za poslanicu kao peta na listi koalicije Srbija protiv nasilja i sada je deo poslaničke grupe Ekološki ustanak.

Članica je Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i zamenica člana Odbora za Kosovo i Metohiju. Takođe, članica je Radne grupe za unapređenje izbornog procesa.

„Rođena sam u Beogradu 1974. godine. Odrastala sam na Voždovcu. Završila sam XII beogradsku gimanziju i upisala Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, tadašnji pravosudni smer. Nisam bila najbolji student kao naš predsednik, ali sam imala prosek 8,24“, objašnjava Nestorovićeva za Danas.

Napominje da je advokaturom počela da se bavi od 2004. godine od kada je upisana u Advokatsku komoru Beograda.

„I dan danas se bavim advokaturom. Volim rad sa ljudima i verujem u pravdu.“

Udata je i majka jednog deteta. Ima i psa Maksa – malinoa. Voli životinje, kako kaže i brine o njima.

Voli sport i voli puno da čita, ali, kako kaže, od silnih obaveza, ima malo vremena za sve to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari