Danijela Nestorović tražila od Brnabić da je ne prekida: Da li je danas istorijska sednica Skupštine? 1Printskrin RTS

Sa litijum nećemo biti okićeni zlatom i parama, poručila je Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, predstavljajući kao predlagač opozicioni predlog promene zakona o rudarstvu, kojom se uvodi zabrana kopanja litijuma i bora u Srbiji.

To nije zabrana do naredne vlasti, nego do narednih generacija, rekla je Nestorović, ističući da je bilo puno zbunjivanja javnosti o o tome da li je reč o privremenoj ili trajnoj zabrani.

Istakla je da su ove generacije dužne da novim naraštajima ostave čistu prirodu i vodu.

Dodala je da su zlato i pare možda bitni za „Anu i Aleksandra“ aludirajući na predsednicu Narodne skupštine i predsednika države, ali da su za ljude u Nedeljicama, mestu otvaranja rudnika, najvažniji, med, mleko i hrana.

Ana Brnabić je pozvala poslanike da ne dobacuju i da slušaju poslanicu rekavši da će ovo biti istorijski dan i istorijska sednica, dok je Nestorović tražila da je se ne prekida, kao što se ne prekidaju ni poslanici vlasti.

Sednica je trebalo da počne u 10 sati, ali je zbog nedostatka kvoruma kasnila sat vremena, poslanici opozicije koji su podneli predlog zakona, imali su broj sami za kvorum, ali se nisu svi pojavili, pa je posle blage dramatizacije, kvorum dala većina iz vladajuće koalicije.

Brnabić je tokom izlaganja Nestorović opominjala i opozicione poslanike Radomira Lazovića (ZLF) i Miroslava Aleksića (NPS).

Nestorović je tražila od Brnabić da opomene svoje poslanike da ne urlaju, ali je onda Brnabić rekla, mogu, ali rekli ste mi, da ne prekidam.

Opširnije u Danasovom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari