Danko: Ako neko treba uskoro da uđe u EU, to ste vi, braćo Srbi 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Stav Slovačke po pitanju Kosova ostaje jednak i principijelan, podržaćemo otvoren i konstruktivan dijalog, a što se tiče procesa evropskih integracija, Srbija bi među prvim zemljama trebalo da pristupi EU, poručio je predsednik slovačkog parlamenta Andrej Danko obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije .

On je poručio i da je Slovačka spremna da Srbiji pomogne na evropskom putu, svojim iskustvima kao članica EU, ali i iz prisupnog perioda.

Nakon  razgvora sa Majom Gojković, predsednicom srpskog parlamenta Danko je bio još konkretniji  navodeći da “ako neko treba uskoro da postane član Evropske unije to treba da budete vi  braćo Srbi” , ali i da Slovačka  čvrsto stoji uz Srbiju u osetljivom pitanju u vezi Kosova i da taj stav neće menjati.

„Život u Evropskoj uniji nije lak, ali Evropska unija je jedina alternativa. Slovačka može da pruži puno informacija o greškama koje su se dogodile na putu pristupanja EU, a Srbija treba da zaštiti svoje prirodne resurse, vodu i ne treba da prodaje svoja ključna preduzeća” , naveo je predsednik slovačkog parlamenta, zahvaljujući što mu je ukazan a čast da se na posebnoj sednici obrati poslanicima  Skupštiune Srbije .

On je naveo da međunarodna zajednica, kada je u pitanju Kosovo, mora da bude više fer prema Srbiji, ali i da će Slovačka uvek biti tu da pomogne bratskom srpskom narodu, što je ispraćeno aplauzom poslanika u srpskom parlamentu.

„Sloveni smo, sačuvajmo i razvijajmo slovenski svet. Mi loše shvatamo površnost, bezosećajnost i nadmenost. Danas su te osobine u modi. Međutim, naša snaga je u tome što imamo veliko srce. Vama Srbima ne moram da govorim koliko puta ste morali da ustanete, ali znam da ćete se ponovo podići i biti jaki“, poručio je Danko.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zahvalila je na tome što je Slovačka dosledna da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i dodala da Slovačka mora i treba da bude obaveštena o procesu dijaloga između Prištine i Beograda u Briselu, kao i druge članice EU.

„Naše dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose, jedan otvoren i stalan dijalog između viskog zvaničnika“, rekla je Gojković i zahvalila Danku što je prihvatio njen poziv i došao u Srbiju povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari