Nadam se da niko od 400 uglavnom mladih Albanaca koji su iz Bujanovca i Preševa otišli da u Belgiji potraže azil neće biti krivično gonjen, jer bi to sasvim sigurno pogoršalo situaciju u regionu juga Srbije i izazvalo nove napetosti, ocenjuje za Danas predsednik bujanovačke opštine Šaip Kamberi.

On tvrdi da je „dobio uveravanja od lokalnih predstavnika MUP Srbije da niko od lažnih azilanata neće biti krivično procesuiran, mada kod onih koji se vraćaju postoji strah od zakonskih sankcija“.

Kamberi, međutim, nije isključio mogućnost da se krivični postupak povede protiv organizatora putovanja u Belgiju, agencije iz Kumanova i njihovih saradnika, koji su Albancima s juga Srbije „garantovali“ da će dobiti politički azil ako im ovi plate za ovdašnje prilike veliki novac.

– Radi se uglavnom o mladim ljudima koji su zbog teške ekonomske situacije naseli na laži, što ih je skupo koštalo. Mi smo upozoravali stanovništvo da vizna liberalizacija ne podrazumeva i dobijanje političkog azila, u šta mnogi nisu poverovali, pa se desilo što se desilo – kaže Kamberi.

Manje rečit je Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo.

– O tome ništa ne znam – rekao je kratko Mustafa novinaru Danasa, odbijajući da nam da bilo kakav komentar na pitanje ko je i kako ubedio Albance iz njegove opštine da potraže azil u Belgiji.

Albanski izvori Danasa na jugu Srbije potvrdili su da je put za Belgiju organizovala agencija iz Kumanova. Ona je obezbeđivala i dokumente koji bi trebalo da budu „garancija“ za dobijanje političkog azila. Za tu uslugu uglavnom mlađi Albanci plaćali su između 300 i 400 evra. Čovek iz jedne kumanovske agencije boravio je u Bujanovcu i Preševu sakupljajući novac i „pripremajući dokumentaciju“, uz garancije da „svako ko s njima krene ima šansu da dobije politički azil“.

Pošto se radi uglavnom o osobama iz siromašnih porodica, bilo je slučajeva da su prodavali automobile, belu tehniku i drugu pokretnu imovinu, ali srećom ne i kuće i stanove, kako su objavili neki beogradski mediji, navodi albanski izvor Danasa.

Većina onih koji su se prijavili za put bili su sasvim sigurni da će uspeti da dobiju azil u Belgiji s novim srpskim biometrijskim pasošem i dokumentacijom koju im je obezbedila agencija iz Kumanova, pa su organizovane i porodične svečanosti „u ime predstojećeg boljeg života“. Iz policije na jugu Srbije za sada nema podataka o eventualnoj istrazi protiv onih koji su za novčanu protivvrednost organizovali Albancima putovanje u lažni „bolji život“.

Danas bi u popodnevnim satima u Preševo i Bujanovac trebalo da stigne autobus sa četrdesetak „lažnih azilanata“, od kojih je 19 srpskih državljana, koji su juče deportovani iz Belgije u skladu s međudržavnim Sporazumom o readmisiji. Prema navodima belgijskih vlasti, tih 19 državljana Srbije imaju biometrijske pasoše i dobrovoljno su prihvatili da se vrate u svoja mesta boravka. U autobusu ih prate i dva službenika belgijskog Ministarstva za imigraciju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari