Debata o pokrajinskim izborima: Do promene režima preko promene u Beogradu, ali i u Vojvodini 1Foto: printscreen / N1

Kandidati pokrajinskih lista više stranaka ocenili su da izbori u Vojvodini jesu skrajnuti u drugi plan zbog činjenice da su u isto vreme raspisani i republički izbori, ali da bi došlo do promene režima, neophodna je promena i u Beogradu i u Vojvodini.

Kandidat liste „Srbija protiv nasilja“ Mihailo Brkić, u izbornoj debati na televiziji N1, naveo je da bi pokrajinski izbori trebalo da budu mnogo značajniji jer je ekonomski potencijal Vojvodine veliki.

„Ali, nažalost, izbori u Vojvodini su u drugom planu zbog skromnije budžetske strukture. Nisu nelogično postali nebitni, ali to ne opravdava njihovu marginalizaciju“, rekao je Brkić.

Brkić je istakao da pitanje nacionalnih manjina u Vojvodini jeste pitanje funkcionisanja nacionalnih saveta i da Ustav Srbije iz 2006. godine jasno definiše poziciju te autonomne pokrajine.

Kandidat na listi Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je stavljanje pokrajinskih izbora u drugi plan kao strategiju vladajuće stranke.

„Vojvodina može da bude ekonomski motor Srbije, jer ima razvijenu poljoprivredu i vodoprivredu. Autonomna pokrajina Vojvodina je neotuđiv deo Srbije, ali kako će upravljati svojom teritorijom zavisi od nje“, naveo je Kostreš.

On je po pitanju nacionalnih manjina naveo da je neophodna njihova integracija u društvo, jer su oni punopravni građani Srbije.

Kandidat liste „Nacionalno okupljanje“ Borko Ilić ocenio je ocenio je da su republički izbori, kao i vojvođanski, još jednom nepotrebno raspisani.

„To se prelama preko novčanika građana, ali mi razumemo da su svi izbori podjednako važni“, rekao je Ilić.

On je naveo da se njegova koalicija zalaže za autonomiju Vojvodine, po Ustavu Srbije.

Kandidat liste Narodne stranke Siniša Kovačević naveo je da se zalaže za proces integracije i pomoći nacionalnim manjinama koje žive na prostoru Vojvodine.

„Ne mislim da su pokrajinski izbori manje važni. Kampanja je kraća jer je namerno stranka na vlasti raspisala vojvođanske izbore kasnije da bi liste imale manje vremena za skupljanje potpisa“, rekao je Kovačević.

Kandidat sa liste Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić ocenio je da će predstojeći izbori ići na ruku vladajućim strankama.

„Pitanje nacionalnih manjina u Vojvodini značajan je pokazatelj razvoja demokratskih odnosa. Oni ne smeju biti lišene svojih prava“, rekao je Jakšić.

On je istakao da se SRS zalaže za „unitarnu srpsku državu“, bez autonomnih pokrajina.

Na debatu na televiziji N1 pozvani su i kandidati sa lista Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, međutim nisu se odazvali pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari