Debata o spoljnoj politici: Opozicija smatra da je nema, vlast da je jedina suverena u Evropi 1Foto: printscreen / RTS

Kandidati za poslanike lista „Srbija protiv nasilja“ i „Nada za Srbiju“ ocenili su večeras da Srbija nema jasno definisanu spoljnu politiku, dok su kandidati lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ i „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ ocenili da je spoljna politika Srbije jedina slobodna i suverena u Evropi.

Kandidat liste „Nada za Srbiju – Koalicija NADA“ Miloš Jovanović upitao je u emsiji „Reč na reč“ na Radio-televiziji Srbije da li Srbija ima jasno definisanu spoljnu politiku, koja je dosledna i koja ima jasne ciljeve.

„Dakle, da li postoji negde vizija kojom se rukovodi ta spoljna politika politika? Odgovor je – ne“, ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, postoji jedna „temeljna protivrečnost“ u vođenju spoljne politike Srbije, koja se oličava u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i težnji članstvu u EU.

„Jedno isključuje drugo. Te dve stvar nisu kompatibilne. Mi se zalažemo za redefinisanje našeg odnosa sa EU. Saradnja apsolutno, ali u ovom političkom kontekstu čini nam se da članstvo nije opcija“, rekao je Jovanović.

Kandidat za poslanika liste „Srbija protiv nasilja“ Zdravko Ponoš ocenio je da spoljna politika, ukoliko se želi da bude uspešna, ne može da bude kratkoročna, politizovana, korumpirana i neinstitucionalna.

„Nažalost, naša spoljna politika je sve to i zato imamo probleme“, naveo je Ponoš.

Prioriteti spoljne politike Srbije su, prema njegovim rečima, evropski put, očuvanje Kosova i Metohije i stvaranje ambijenta za sveukupni prospreritet građana i države.

„Ni na jednom od ovih polja, nažalost, nije uknjižen neki uspeh od kada je SNS sa svojim manjinskim partnerima na vlasti već 11 godina. Što se tiče evropskog puta, tu smo potpuno zaglavljeni“, kazao je Ponoš.

Kandidat liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ Đorđe Milićević ocenio je da je pravac kojim se garantuje stabilnost u spoljnoj politici pravac kojim Srbija trenutno ide, poput političke i vojne neutralnosti.

„Nemojte stalno da govorimo o benefitima, kakav kriminal i korupcija u spoljnoj politici. Ovo su tragikomične teme“, kazao je Milićević.

Naveo je da se Srbija kroz političku i vojnu neutralnost u spoljnoj politici izborila za suštinu kada se govori o nekoj državi – „samostalnost“.

„U periodu kada se velike države svrstavaju na jednu ili drugu stranu, eto jedna mala Srbija je uspela da sačuva svoju samostalnost i vrlo jasno rekla da ne želi da se svrstava i da želi da sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom“, naveo je Milićević.

Kandidat liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Vladimir Orlić naveo je da Srbija, od kad je vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vodi „samo svoju, suverenu, slobodarsku, nezavisnu politiku“.

„Jedna mala Srbija, jedina u Evropi danas, nije stala u red sa ostalima da prima i izvršava tuđe naloge“, naveo je Orlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari