Dejan Nikolić: Moja Sofija je životno ugrožena 1

Izgleda da je poslaniku vladajuće koalicije Marijanu Rističeviću prešlo u naviku da izaziva incidente.

Nakon prekjučerašnjeg incidenta sa poslanicom DJB u Skupštini, Rističević je juče na društvenim mrežama optužio Demokratsku stranku i njenog poslanika Dejana Nikolića da koristi bolest ćerke za političku kampanju.

Rističević je na Tviteru napisao „DS su čudo. Ćerki jednog od njih 2015. platio 460.000 evra operacije u inostranstvu. Ove godine su sami odbili RFZO da bi pravili kampanju“. Ovaj tvit izazvao je veliko negodovanje među opozicionim, ali i nekim poslanicima vladajuće koalicije, a Rističević ga je izbrisao.

U skupštini je veći deo opozicije, ali i pojedini poslanici vlasti, izrazio solidarnost sa poslanikom DS Nikolićem tražeći osudu Rističevićevog postupka. Na zajedničkoj konferenciji za novinare nastupili su članovi poslaničkih grupa DS, DJB, SDS, LDP, LSV, Dveri i vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije.

„Zgroženi smo načinom na koji se Rističević odnosi ne samo prema našem kolegi već svim roditeljima“, naveo je šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić. Dodao je da su demokrate navikle na napade i nasilje prema opoziciji, ali nedozvoljivo je i monstruozno da se napadaju porodice i deca na takav način.

Ćirić je zatražio i od lidera SNS Aleksandra Vučića da se izjasni o ovome, a poslanik vladajuće SDPS i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović rekao je da je zbog svega uznemiren kao čovek.

„Možemo u Skupštini svašta da očekujemo i nagledali smo se svega i svačega, i da se pravi rijaliti od ovog visokog doma, ali da jedna devojčica postane predmet nečega što je van svake pameti, da postane predmet tvitova jednog narodnog poslanika, to je nešto što prevazilazi svaku moguću pretpostavku šta neko želi da napravi od Skupštine Srbije, rekao je Omerović, dodavši da ne zna koju bi to liniju trebalo preći da bi poslanik bio kažnjen i da ga osudi ostalih 249 poslanika.

Dejan Nikolić je za Danas rekao da je vidno uznemiren došao u parlament da se razjasni sa Rističevićem, ali da je on u međuvremenu pobegao, da je kao član upravnog odbora RFZO izneo poverljive podatke, ali i uvrede i laži u u tvitovima. Nikolić najavljuje da će zbog neistina tužiti Rističevića pojašnjavajući za Danas da njegova 19-mesečna ćerka Sofija boluje od pet retkih bolesti na svetu, da joj je probušen jednjak i da sva hrana ide u dušnik i pluća.

„Dete je životno ugroženo, jer svakog časa može da umre od upale pluća. Imala je već nekoliko operacija u Parizu, na jednoj od tri referentne klinike za lečenje tih bolesti u svetu, a u septembru smo samoinicijativno otišli u Pariz, gde nam je rečeno da se stanje pogoršalo i da su se rupice između dušnika i jednjaka otvorile. Zakazali su nam operaciju za novembar, a mi smo se obratili Fondu obaveštavajući da je operacija zakazana. Pet dana pre zakazane operacije Fond donosi odluku da nas uputi na operaciju u Italiji, ali bez profakture koliko će to koštati i kada će biti obavljena operacija, iako smo ih obavestili da je ona potrebna hitno“, kaže Nikolić. On dodaje da su se žalili Fondu, ali da odgovor nije stigao i da su zato kod Komercijalne banke otvorili namenski račun i da su za pet dana uspeli da sakupe 125.000 evra i da uplate bolnici u Parizu. Tada su i obavestili fond da ne moraju da odlučuju o žalbi.

Predsednik Narodne seljačke stranke i član UO RFZO Marijan Rističević novinarima je rekao da li je „problematično reći da neko vodi kampanju, ili je problematično otkriti identitet pacijenta, što on nije učinio“.

„S obzirom da je DS zbog svoje politike otkrila identitet deteta i roditelja, a ja to nisam učinio, odbijam da komentarišem bilo šta o pacijentu, posebno kada se radi o detetu. Jedino što mogu da kažem je da je RFZO, čiji sam član upravnog odbora, prošle godine dva puta odobrio lečenje deteta, a ove godine je to učinio treći put. Prošle godine je Fond sve uredno platio i ove godine je imao istu nameru. Zašto je neko povukao svoj zahtev da se dete leči o trošku RFZO, to je njegov problem. Pravo roditelja je da to odbiju. Iz kojih razloga? To ostavljam njima. Duboko žalim zbog bilo čijeg deteta koje ima zdravstvene probleme“, ističe Rističević.

Uroš Janković zamrzao funkcije

Predsednik beogradskog odbora DSS Uroš Janković izjavio je juče da je principijelno stavio stranci na raspolaganje svoje funkcije, dok se krivični postupak vodi protiv njega, o čemu će odlučiti stranački organi, prenosi FoNet. Potpredsednik DSS Miloš Jovanović je, na pitanje kako je stranka položila 50.000 evra kao jemstvo da se Uroš Janković brani sa slobode, rekao da stranka nije u sjajnoj finansijskoj situaciji, ali da su novac skupili prijatelji, članovi stranke i oni koji nisu članovi. Uroš Janković nedavno je pušten uz kauciju, a osumnjičen je za malverzacije sa građevinskim zemljištem dok je bio zamenik predsednika opštine Čukarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari