Dekan Pravnog fakulteta u Nišu poslednji na listi Ujedinjeni za pobedu Srbije da bi “poslao važnu poruku” 1foto: sajt pravnog fakulteta

Moje šanse da postanem poslanik u Skupštini Srbije blago rečeno nisu velike, ali sam svojim učešćem na listi želeo da poručim da su Srbiji potrebne promene i da podržavam tu političku opciju, kaže za Danas dekan Pravnog fakulteta u Nišu Goran Obradović, koji je na poslednjem mestu izborne liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ za parlamentarne izbore 3. aprila

Na listi “Marinika Tepić- Ujedinjeni za pobedu Srbije”, na kojoj je deset političkih stranaka i pokreta, a koje predvode Stranka slobode i pravde, Narodna stranka i Demokratska stranka, Obradović se nalazi na 250 poziciji.

On je postao poznat široj javnosti kada je dobio prekršajni nalog zbog toga što je “ometao saobraćaj” tokom ekološkog protesta u Nišu, u decembru prošle godine, iako policija nije obezbeđivala okupljanje, a on nije legitimisan.

“Ja sam i ranije bio u Narodnoj stranci, ali sam zamrzao taj status pre stupanja funkciju dekana Pravnog fakulteta. Statut Univerziteta u Nišu propisuje da rektor i dekani ne mogu da budu poslanici, odbornici ili članovi organa političkih stranaka, i to je potpuno u redu, ja se sa tim slažem. Univerzitet je autonoman i politici tu nije mesto. Ali, meni ističe mandat 9. maja, od kada više neću biti dekan, tako da sam odlučio da budem kandidat na predstojećim izborima”, kaže Obradović.

Naš sagovornik precizira da njegovo mesto na izbornoj listi ove opozicione koalicije “nije prolazno”, pošto političke stranke prilikom izbora određenog broja poslanika koji će ući u Skupštinu Srbije, a koji zavisi od izbornih rezultata, ne mogu da menjaju njihov redosled. Ipak, i poslednjim mestom na listi je, smatra, poslao “važnu političku poruku”.

On još kaže da prekršajni postupak protiv njega nakon učešća na prošlogodišnjem ekološkom protestu “nije odmakao od početka”.

Nije dobio nikakav poziv iz niškog Prekršajnog suda, te će ukoliko se to ne promeni njegov advokat “proveriti šta se dešava, kako postupak ne bi zastario, a to nije nemoguće”.

Obradoviću je krajem prošle godine dostavljen prekršajni nalog u kojem je navedeno da se kažnjava  sa 5.000 dinara jer je “utvrđeno” da je u subotu 11. decembra, u 14.45 časova, u Ulici Vožda Karađorđa, izvršio prekršaj iz člana 333. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Kao dokaz da je na tom ekološkom protestu ometao saobraćaj navedeno je „neposredno opažanje ovlašćenih službenih lica Policijske uprave Niš“, i to njih njih petoro.

U prekršajnom nalogu je upisan i njegov jedinstveni matični broj i broj lične karte, iako nije legitimisan.

Dekan Pravnog fakulteta je odlučio da ne plati kaznu, već da Prekršajnom sudu podnese zahtev za sudsko odlučivanje po tom nalogu, sa ciljem da se “tokom postupka rasvetli na koji način je utvrđen njegov identitet“.

Najavio da je će tokom postupka tražiti sve dokaze, među kojima i eventualne video snimke kojima je utvrđeno njegovo prisustvo na protestu, kao i podatke o tehnologiji koja je korišćena za „prepoznavanje“ učesnika protesta, kako bi se videlo da li je legalna.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari