SSP, DS i NPS u Negotinu potpisali zajedničku Deklaraciju o borbi za spas i budućnost Opštine Negotin 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Na osnovu potpisanog Sporazuma o zajedničkoj saradnji, a u cilju uključivanja svih naših sugrađana u borbu za spas i budućnost opštine Negotin donosimo zajedničku Deklaraciju o borbi za spas i budućnost Opštine Negotin”, pročitala je danas u Negotinu, Narodna poslanica, Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković, deo teksta iz Deklaracije.

Prema njenim rečima, opština Negotin između dva popisa izgubila je preko 20 odsto stanovnika, broj dece u školama od dolaska trenutne vlasti manji je za 25 odsto i da sam grad i sela ubrzano nestaju.

“Negotin je postao jedan od najprljavijih gradova u Srbiji, zarastao u travu, sa urušenim zgradama u samom centru koje su nekad bile ponos Negotinaca. Negotin je grad u kojem je deponija gorela bez reakcije nadležnih mesec dana, a broj deponija veći nego broj sela u opštini. Negotin je postao opasno mesto za život i zbog napada pasa lutalica, za čije se ujede za naknadu izdvaja godišnje preko 20 miliona dinara, a prihvatilište se bezuspešno gradi preko 10 godina”, ističe ona.

Napominje da su Negotincima, ugroženi zemlja, vazduh i voda, a da je zdravstvo u očajnom stanju.

SSP, DS i NPS u Negotinu potpisali zajedničku Deklaraciju o borbi za spas i budućnost Opštine Negotin 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Broj lekara i medicinskog osoblja se drastično smanjio, a da se neophodna rekonstrukcija i sanacija obećava skoro deceniju i da ne možemo više ostvariti ni primarnu zdravstvenu zaštitu. Veliki broj Negotinaca se leči u Kladovu, Zaječaru i Boru. Negotin je dočekao i da bude na spisku, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, opština sa najmanje obrazovanih (preko 15 odsto osoba bez školske spreme ili sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem). Negotin vode najnesposobniji pojedinci koji nemaju kapacitet ni slobodu da donesu bilo kakvu odluku i reše jedan od nagomilanih problema”, kaže Irena Živković.

Kako ona kaže za Danas, zbog svega navedenog, Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS) i Narodni pokret Srbije (NPS) u Negotinu pozivaju sve Negotince na zajedničko delovanje.

“Delovanje u cilju stvaranja boljih uslova za život u opštini Negotin. Srž postojanja lokalne samouprave je pravo i sposobnost građana da donose odluke i upravljaju značajnim delom javnih poslova u lokalnim zajednicima”, ističe ona i poručuje:

SSP, DS i NPS u Negotinu potpisali zajedničku Deklaraciju o borbi za spas i budućnost Opštine Negotin 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Delim osećaj sa Negotincima da je oko Timočke krajine „spuštena zavesa“, ova deklaracija je put. Moramo ujedinjeni i zajedno u odbranu Timočke krajine”.

Potpredsednik SSP-a kaže da je Opština Negotin oteta

Novica Milošević, potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) u Negotinu, za Danas kaže da ove opozicione partije mogu zajedno da daju doprinos u iznalaženju najboljih rešenja za život dostojan svakog građanina opštine Negotin.

“Uzimajući sve u obzir našu opštinu Negotin mogu i moraju da vode i stručniji, odgovorniji i sposobniji bez obzira na političku pripadnost. Svi smo odgovorni što smo ovo dopustili, ali zajedničkom akcijom možemo sve. Ne prihvatamo podele i mržnju koje su vladajuće stranke unele u naše društvo. Cilj nam je isti, bolje mesto za život”, poručuje Milošević i dodaje:

SSP, DS i NPS u Negotinu potpisali zajedničku Deklaraciju o borbi za spas i budućnost Opštine Negotin 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Živimo u otetoj opštini od strane pojedinaca! Postali su bahati u svojoj nezajažljivosti! Oni su sve ono što pristojni građani nisu, i nisu sve ono što slobodni građani jesu. Moramo se zajednički boriti i izboriti! Strah ukida slobodu! A sloboda i pravo na život su osnovne civilizacijske vrednosti”.

Milošević kaže da ova Deklaracija otvorena je za podršku i potpis svih građana i organizacija, kako bi zajedno mogli da preduzmu proklamovane aktivnosti i ostvare zajednički cilj na dobrobit cele zajednice.

Deklaraciju potpisali predstavnici SSP-a, DS-a i NPS-a

SSP, DS i NPS u Negotinu potpisali zajedničku Deklaraciju o borbi za spas i budućnost Opštine Negotin 5
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Ispred SSP-a deklaraciju je potisao Miloš Milošević, ispred NPS-a Slađan Mihajlović,a ispred DS-a Dragan Pavlović. Tri partije iz Negotina su potpisnici ove Deklaracije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari