Kako je za Danas izjavila portparolka Tužilaštva Olga Kavran, u Hagu se ne izražavaju nikakva posebna očekivanja od posete.
– Sačekaćemo da se završi. Gospođa Del Ponte će imati sastanke s predsednikom i premijerom Srbije, mnogim članovima Vlade i predstavnicima službi koje se na operativnom nivou bave pitanjima saradnje i s njima će razmatrati sve elemente saradnje – pristup dokumentima, svedocima, hapšenja i prebacivanje u Hag preostalih begunaca.

Kako je za Danas izjavila portparolka Tužilaštva Olga Kavran, u Hagu se ne izražavaju nikakva posebna očekivanja od posete.
– Sačekaćemo da se završi. Gospođa Del Ponte će imati sastanke s predsednikom i premijerom Srbije, mnogim članovima Vlade i predstavnicima službi koje se na operativnom nivou bave pitanjima saradnje i s njima će razmatrati sve elemente saradnje – pristup dokumentima, svedocima, hapšenja i prebacivanje u Hag preostalih begunaca. Nadam se da će poseta pokazati spremnost Vlade Srbije da uradi sve kako bi ostvarila potpunu saradnju s Haškim tribunalom – izjavila je Kavran.

LJAJIĆ: Važno je da izveštaj bude pozitivan

Beograd – Za Srbiju je veoma važno da izveštaj koji glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte podnosi 18. juna bude pozitivan, izjavio je juče ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Rasim Ljajić. On je novinarima za vreme posete Domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici u Beogradu rekao da bi taj izveštaj otvorio vrata pregovorima sa EU o zaključenju sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji. Dodao je da je poseta Karle del Ponte po mnogo čemu specifična jer je to poslednja poseta glavne tužiteljke Haškog tribunala pred odlazak s funkcije u septembru. „Mislim da se ova poseta odvija u pozitivnijem političkom ambijentu kako zbog činjenice da su formirani nova Vlada i Savet za nacionalnu bezbednost, tako i zbog toga što je pre te posete izručen jedan od preostale četvorice haških optuženika Zdravko Tolimir“, rekao je Ljajić koji će danas s haškom tužiteljkom razgovarati o sprovođenju akcionog plana za saradnju s Hagom, nadležnostima Nacionalnog saveta, kao i o dostavi dokumentacije Haškom tribunalu.

Kako ističe Kavran, glavna tužiteljka će na osnovu ove posete dati detaljnu ocenu „svega što se radi po pitanju saradnje“ Srbije s Haškim tribunalom.
Evropska unija je najavila da će uskoro obnoviti pregovore o pridruživanju sa Srbijom prekinute 3. maja prošle godine. Predsednik Srbije je prilikom posete Briselu najavio da će izveštaj Del Ponte biti pozitivan.
Kavran nije mogla da kaže da li Karla del Ponte donosi neke nove informacije srpskim vlastima o kretanju preostalih haških optuženika.
– Sačekaćemo da prođe poseta, pa ćemo onda da pričamo o detaljima i sadržaju sastanaka, u meri u kojoj to bude moguće – rekla je Kavran za Danas. Ona je navela da je Tužilaštvo spremno da sarađuje s novoizabranom Vladom u njenim naporima da ostvari punu saradnju s Tribunalom koja uključuje i hapšenje i prebacivanje Ratka Mladića, Radovana Karadžića i ostalih begunaca u Hag.
Haški tribunal od Srbije traži još petoricu haških optuženika – Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića, Stojana Župljanina i Vlastimira Đorđevića za koga se veruje da se krije u Rusiji. O Karadžiću već dugo nema nikakvih informacija, ali se veruje da se, kao i nedavno uhapšeni general Zdravko Tolimir, kreće na relaciji između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari