Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, kojoj mandat ističe krajem ovog meseca, boravila je juče u jednodnevnoj oproštajnoj poseti Beogradu i razgovarala sa srpskim zvaničnicima.
Ona se odvojeno susrela s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i predsednikom Srbije Borisom Tadićem posle insistiranja da razgovori budu „u četiri oka“.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, kojoj mandat ističe krajem ovog meseca, boravila je juče u jednodnevnoj oproštajnoj poseti Beogradu i razgovarala sa srpskim zvaničnicima.
Ona se odvojeno susrela s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i predsednikom Srbije Borisom Tadićem posle insistiranja da razgovori budu „u četiri oka“. Del Ponteova je nekoliko časova razgovarala i s tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i članovima Akcionog tima, ali detalji razgovora nisu poznati javnosti.
Karla del Ponte se, neposredno po dolasku, na aerodromu sastala s predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Međunarodnim krivičnim tribunalom Rasimom Ljajićem. U razgovoru s Ljajićem, kako je saopšteno, izjavila je da je hapšenje preostalih optuženih glavno pitanje koje je ostalo otvoreno u saradnji Srbije s Tribunalom.
Ljajić je nakon sastanka s haškom tužiteljkom Karlom del Ponte izjavio da treba sačekati 10. decembar kada će odlazeća tužiteljka podneti izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom Savetu bezbednosti UN i videti šta se dotad još može uraditi kako bi Srbija uverila Tribunal da čini sve što može da bi ispunila obaveze.
– Prema tome, ostaje još malo vremena da uverimo i Tribunal i međunarodnu zajednicu u naše napore i aktivnosti koje bi morale da daju konkretan rezultat – kazao je Ljajić novinarima na jednom od skupova povodom Dana osoba sa invaliditetom.
On je ponovio da se još uvek proveravaju informacije koje poseduje Savet za saradnju s Haškim tribunalom, a „da li su te informacije dovoljno validne da predstavljaju ozbiljan trag do haških optuženika ostaje da se vidi narednih dana“.
Ljajić je naglasio da je Karli del Ponte pružio uveravanja da Srbija čini sve u neophodne akcije za lociranja haških optuženika, jer bi „Srbija imala najveći interes da završi saradnju sa sudom u Hagu“.
– Srbija ne trguje s haškim optuženicima. Ne pravimo kalkulacije s tim. Nalazimo se u nezavidnoj političkoj poziciji i svesni smo koliko bi okončanje saradnje s Hagom značilo za Srbiju i u smislu međunarodnog imidža i boljih pregovaračkih pozicija kada je u pitanju Kosovo i brže integracije ka EU, što propuštamo zbog činjenice da se nekoliko ljudi nalazi na slobodi – naglasio je Ljajić.
– Njena tvrdnja da se general Ratko Mladić nalazi u Srbiji nije ništa novo – rekao je Ljajić i dodao da se nadležni organi u Srbiji ponašaju kao da su svi optuženici u Srbiji „iako takvih saznanja nema“.
On je naveo da bi izbalansiran izveštaj glavne tužiteljke otvorio vrata potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a ako bi bio negativan – šanse Srbije bi se srazmerno tome umanjile.
Na novinarsko pitanje na osnovu čega je Karla del Ponte izjavila da će Mladić biti do 10. januara u Hagu, Ljajić je odgovorio da je takva tvrdnja rezultat toga što jedan deo međunarodne zajednice smatra da postoji veća mogućnost da se optuženici nađu pred sudom ako je Srbija pod konstantnim pritiskom.
– Nažalost, u ovom momentu taj model nije ni dobar ni garancija da će se optuženici naći u Hagu. Nema razloga da neko pritiska Srbiju da bi ona to učinila – dodao je Ljajić.
Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je juče da je „više nego zadovoljavajuća“ saradnja Srbije u dostavljanju dokumenata i pristupa državnim arhivama, ali da „nema očekivanih rezultata“ u hapšenju preostalih optuženika.
„Saradnja koja se odnosi na dostavljanje dokumentacije i pristup arhivama državnih organa Republike Srbije ocenjena je kao više nego zadovoljavajuća, uz obostranu saglasnost da ovi problemi više ne postoje“, saopšteno je iz kabineta predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasima Ljajića nakon susreta sa Del Ponteovom. Del Ponteova je, međutim, istakla da je „glavno pitanje koje je ostalo otvoreno u saradnji Srbije s Tribunalom, hapšenje preostalih optuženih“.
„Glavna tužiteljka je prihvatila da postoji napredak i u ovom delu saradnje, ali istovremeno naglasila da nema očekivanih rezultata“, piše u saopštenju.
Karla del Ponte je pred posetu Beogradu izjavila da očekuje da će Ratko Mladić biti uhapšen u decembru ili januaru i da je u to sigurna 80 odsto.
– Srbija se nalazi na kraju pregovora da postane kandidat za članstvo u EU. To je presudan momenat. Politički pritisak da Mladić bude izručen veoma je veliki – rekla je Del Ponteova.
Ona je dodala da očekuje da Srbija izruči Radovana Karadžića, ali nije precizirala kada bi to moglo da se dogodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari