Delegacija iz Pekinga u novosadskom parlamentu: "Učvrstili smo poziciju najatraktivnije destinacije za kineske investitore u regionu" 1Foto: Skupština grada Novog Sada

Predsednica novosadske Skupštine grada Dina Vučinić, zajedno sa članom Gradskog veća za privredu Miloradom Radojevićem i sekretarkom Skupštine Mirjanom Vasilić, primila je danas u gradskom parlamentu delegaciju iz Pekinga, koju predvodi potpredsednik kineskog narodnog političkog savetodavnog Komiteta ovog kineskog grada Lin Fušeng.

Razgovori su se fokusirali na potencijalne vidove saradnje između dva grada, uz osvrt na aktuelne investicije i infrastrukturne projekte koje kineske kompanije realizuju u Srbiji, a posebno u Novom Sadu.

Predsednica Skupštine je tokom sastanka prenela pozdrave gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, koji trenutno boravi u Kini, gde učestvuje na Konferenciji gradova centralne i istočne Evrope i kineskih gradova.

Ona je upoznala i goste iz Pekinga s aktivnim i brojnim kineskim kompanijama u sektoru proizvodnje i auto-industrije, napomenuvši da je fabrika „Lianbo“, koja proizvodi delove za motore, otvorena u aprilu 2024. godine u Novom Sadu.

– Ovi projekti deo su šireg okvira strateškog partnerstva između Srbije i Kine, koje je rezultirala brojnim investicijama u rudarstvu, automobilskoj industriji i energetskom sektoru donoseći Srbiji značajne ekonomske koristi. Takođe, Srbija je, zahvaljujući povlašćenom pristupu kineskom tržištu i Sporazumu o slobodnoj trgovini učvrstila poziciju najatraktivnije destinacije za kineske investitore u regionu Zapadnog Balkana – istakla je Dina Vučinić.

Nakon sastanka, predsednica Skupštine, zajedno sa delegacijom iz Pekinga, obišla je Naučno-tehnološki park, gde je održana prezentacija o radu i aktivnostima ovog parka.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari