U Prokuplju je juče otkriven prvi spomenik u Srbiji posvećen ubijenom premijeru i predsedniku DS Zoranu Đinđiću. Spomenik pokojnom premijeru otkrila je njegova majka Mila Đinđić u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, članova Vlade iz Demokratske stranke, kao i više od hiljadu građana.

U Prokuplju je juče otkriven prvi spomenik u Srbiji posvećen ubijenom premijeru i predsedniku DS Zoranu Đinđiću. Spomenik pokojnom premijeru otkrila je njegova majka Mila Đinđić u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, članova Vlade iz Demokratske stranke, kao i više od hiljadu građana.
Spomenik je postavljen na dan Đinđićevog rođenja (da je živ juče bi slavio 55. rođendan) na malom trgu ispred Sportske hale „Zoran Đinđić“.
Rad vajara Zdravka Joksimovića prikazuje pokojnog premijera u dinamičnom iskoraku s rukom ispruženom za rukovanje. Na otvaranju je saopšteno da je Đinđićeva majka Mila želela da se prvi spomenik njenom sinu podigne upravo u zavičajnom Prokuplju, kao i da je njenu želju potpisima podržalo 3.000 građana ovog mesta i Toplice.
– Najvažniji spomenik koji je posvećen Zoranu Đinđiću je njegovo delo, a njegove ideje i vizije koje su obeležile početak 21. veka u Srbiji su izuzetno važne i značajne za sve aktuelne političare i budućnost naše zemlje – rekao je Boris Tadić nakon otkrivanja spomenika.

Zašto si u kamenu?

Nakon svečanosti otkrivanja spomenika brojni građani su prilazili do biste, polagali cveće i stavljali svoju na Đinđićevu „ruku“, a bilo je i onih koji nisu krili suze. Majka Mila nije govorila na jučerašnjem otkrivanju spomenika, niti je želela da daje izjave za medije. Voditelj prigodnog programa je samo kazao da su je prethodne večeri zatekli uplakanu kraj neotkrivene biste i čuli njene reči: „Zašto si u kamenu, sine moj?“

On je kazao da „kao građanin“ očekuje da spomenik ubijenom premijeru Đinđiću bude podignut i u Beogradu.

ŠUTANOVAC: Svakodnevna potraga za haškim beguncima

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je juče da se svakodnevno proveravaju vojni objekti u potrazi za haškim beguncima, ali da je teško reći kada će Ratko Mladić i drugi haški optuženici biti uhapšeni. On je novinarima u Prokuplju rekao da je veoma važno da postoji volja da se to pitanje rešava i dodao da se na tome svakodnevno radi. Šutanovac je istakao da nijedan dinar poreskih obveznika ne odlazi na skrivanje haških optuženika, niti bilo kojih drugih kriminalaca.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su predsednik Skupštine Oliver Dulić, potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministri Rasim Ljajić i Dragan Šutanovac, kao i bivša predsednica parlamenta Nataša Mićić i ministri iz Đinđićevog kabineta – Gašo Knežević i Gordana Matković.
Na pitanje novinara zašto otkrivanju nije prisustvovao i Zoran Živković, bivši premijer i Đinđićev zamenik u DS, predsednik Tadić je odgovorio da „ne zna“, dodajući da „domaćini nisu slali pozivnice i da je došao svako ko je to iskreno želeo“.
Otkrivanju spomenika prisustvovalo je i više hiljada ljudi, a mere obezbeđenja bile su pojačane. Spomenik je s postamentom visok 2,3 metra, i sagrađen isključivo sredstvima iz donacija. U okviru sportske hale postavljena je izložba fotografija iz života premijera Đinđića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari