Demokratska stranka i Srpska napredna stranka osvojile su najviše glasova na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u opštinima Voždovac, Zemun i Kosjerić, prvi su rezultati jučerašnjih lokalnih izbora u ove tri opštine. Prema podacima Opštinske izborne komisije Voždovca izlaznost je bila između 33 i 35 odsto na 82 izborna mesta.

Opštinska komisija u Zemunu je do 23 časa obradila rezultate na 41 od 57 biračkih mesta. Prema ovim rezultatima radikali su gubitnici, a socijalisti najveći dobitnici. SRS je izgubila svoje tradicionalno uporište, a SPS je uspela za razliku od prošlih izbora da uđe u zemunski parlament. Zanimljivo je da je SRS i SNS sada razjedinjenje imaju više birača nego kada su bile jedna partija. Sada su ukupno osvojile 29 mandata, za razliku od prošlih izbora kada je SRS imala 28 mandata.

Branislav Krekić, zamenik šefa izbornog štaba DS je izjavio da na osnovu ovih rezultata ne vidi mogućnost formiranja većine u opštinskom parlamentu. Istog mišljenja bio je i Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada. On nije isključio mogućnost da zbog nemogućnosti sklapanja koalicije u Zemunu, budu ponovljeni izbori u ovoj opštini.

On je istakao da je mnogo važnija poruka birača koji nisu izašli na izbore, jer su time pokazali da nisu zadovoljni trenutnom političkom ponudom.

Andreja Mladenović predsednik Gradskog izbora DSS je rekao da su izborni rezultati ove stranke u skladu sa kampanjom u kojoj nije potrošeno mnogo novca i u kojoj su mediji favorizovali vladajuću koaliciju. Prema njegovim rečima mala izlaznost je rezultat lošeg političkog ambijenta u kome se neki političari „ne skidaju sa malih ekrana“.

Prema podacima Izbornog štaba DS sa svih 30 biračkih mesta u Kosjeriću, na prevremenim izborima u toj opštini je glasalo 7.168 od ukupno 10.930 upisanih u birački spisak, što je odziv od 66 odsto.

Kako lokalni parlament u Kosjeriću ima ukupno 27 odbornika, strankama će biti veoma teško da formiraju većinu. U kosjerićkom izbornom štabu DS nisu zadovoljni rezultatima, jer, kako je Danasu rekao mr Dragan Vujadinović, narodni poslanik, predsednik OO DS i kandidat za predsednika opštine, ta stranka je očekivala više mandata.

– Iako smo osvojili 1.909 glasova što je dvostruko više od drugoplasirane SNS, očekivali smo da ćemo osvojiti deset odborničkih mesta. Očigledno je da moramo da formiramo koaliciju, pa ćemo pozvati stranke da nam se pridruže, ali isključivo na osnovu programa naše stranke i bez ikakvih uslovljavanja – objasnio je Danasu Vujadinović.Inače, prema informacijama iz izborne komisije i stranačkih izbornih štabova, nije bilo narušavanja izborne procedure.

Đilas nezadovoljan odzivom birača

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je sinoć da je zadovoljan pobedom na izborima na Voždovcu i u Kosjeriću, ali je razočaran porazom u Zemunu i malim odzivom birača. Na konferenciji za novinare u prostorijama Gradskog odbora DS-a, Đilas je kazao da mala izlaznost birača „verovatno govori o nezainteresovanosti građana“, ali da trenutno ne može da govori o tome ko je koliko mandata osvojio. On je naveo da su mogući koalicioni partneri na Voždovcu stranke koje čine aktuelnu vlast u Beogradu, ali da „ne vidi način na koji će se formirati vlast u Zemunu“.

 

Preliminarni rezultati

VOŽDOVAC (80,5 ODSTO BIRAČKOG TELA)

Za evropski Voždovac – Boris Tadić 30,36 (17 mandata)

SNS – Tomislav Nikolić 30,36 (17 mandata)

DSS-NS – Narodna partija – Vojislav Koštunica 12,50 (sedam mandata)

SPS-PUPS-JS- Ivica Dačić 10,71 (šest mandata)

SRS – dr Vojislav Šešelj 7,14 (4 mandata )

LDP Voždovac – Čedomir Jovanović 5,36 (tri mandata)

Lista za toleranciju – Rasim Ljajić 3,57 (dva mandata)

 

ZEMUN

SNS 31,85 odsto (22 mandata)

Lista za evropski Zemun 28,66 (19 mandata)

SRS 11,36 (sedam mandata)

DSS – NS 7,01 (četiri mandata)

SPS -PUPS -JS 6,71 (četiri mandata)

 

KOSJERIĆ

Lista DS 26.6 (osam mandata)

Srpska napredna stranka 13,8 (četiri mandata)

Narodna stranka 13.4 (četiri mandata)

Demokratska stranka Srbije 13 (četiri mandata)

Koalicija SPS-PUPS-JS 12 (dva mandata)

Srpski pokret obnove 8.1 (dva mandata)

G17 Plus 5.6 (jedan mandat)

Liberalno-demokratska partija – 4,3

Srpska radikalna stranka 2,54

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari