Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara: Sramota je da Savez vojvođanskih Mađara bude jedno od pitanja na maloj maturi 1Foto: Ministarstvo prosvete

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara pita dokle će Ministarstvo prosvete tolerisati promociju Saveza vojvođanskih Mađara u obrazovnim ustanovama i programima, odnosno sada i u testu za malu maturu na mađarskom jeziku.

– Neprijatno smo iznenađeni činjenicom da je čak i test male mature za đake sa nastavnim jezikom na mađarskom jeziku iskorišćen u svrhu promocije SVM. Naime, kod zadatka broj trinaest (13.) uvršteno je pitanje „Po načinu tvorbe kako su nastale naše reči tbc i SVM?“ što je sramotno uvođenje politike i promocije stranke ove stranke u osnovne škole – saopštili su iz DZVM.

Kako nastavljaju, pokušali su da dođu do odgovora ko je odgovoran za sastavljanje ovakvog testa, ali su naišli na zid ćutanja, pa stoga postavljaju pitanje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odnosno ministarki dr Slavici Đukić Dejanović, dokle će tolerisati zloupotrebu obrazovnih ustanova od strane SVM-a?

– Oni putem većine u Nacionalnom savetu Mađara, preko pokrajinskog sekretara za obrazovanje, državnog sekretara u ministarstvu prosvete, dozvoljava sebi da vrši pritisak na obrazovne ustanove sa mađarskim nastavnim jezikom, postavlja i smenjuje direktore, školske odbore škola od izuzetnog značaja za mađarsku nacionalnu zajednicu, vrši partijsko zapošljavanje u njima, vedri i oblači u visokoškolskim ustanovama na mađarskom jeziku, tokom izborne kampanje vrši promociju stranke i stranačkih lidera, što im očigledno nije dovoljno, već sada i u testu za malu maturu moraju da ubace promociju svoje stranke – nastavlja se u saopštenju.

DZVM zahteva od ministarke Slavice Đukić Dejanović da izvrši maksimalnu departizaciju prosvetnih ustanova i obrazovnih programa i smanji pritisak partijskih kadrova na zaposlene u prosveti, jer bez toga neće doći do poboljšanja kvaliteta nastavnih kadrova i nastavnog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari